Kreativci u kuhinji: Sara Renar

U studenom smo kuhali s mladom glazbenicom Sarom Renar i jako se dobro zabavili. Sarina energija bila je zarazna, a strast kojom zrači na sceni pretapa se i u njene kulinarske eksperimente koje s lakoćom izvodi. Ova diplomirana arhitektica struku je napustila kako bi se u potpunosti posvetila glazbi, a s obzirom na pozitivan odaziv publike na nastupima te osvojeni Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu ove godine, čini se kako je u danom trenutku dobro odabrala.

sararenarkuhaona6

No njenu kreativnu stranu ne moramo previše predstavljati jer Sarine ste pjesme zasigurno čuli. To je bio samo povod da je pozovemo u našu rubriku i Kuhaonu na jedan sunčani jesenski dan te testiramo maštovitost u kuhinji. Kako Sara sama kaže, često kuha, a ta se spretnost očituje u svakom koraku jer iako su sva mjerenja bila ‘od oka’ rižoto je na kraju bio fantastičan. S obzirom na sezonu odabrali smo jedno jednostavno jelo koje može pripremiti svatko bez pola muke i osigurati si odličan ručak ili večeru.

sararenarkuhaona11

U suradnji s Konzumom, nastao je brzi i fini rižoto s vrganjima koji, ako prilika tako nalaže, može biti i malo ‘pijan’ jer se podlijeva bijelim vinom, a ako pozovete prijatelje u kuhinju imate povod za super zabavu.

sararenarkuhaona8

sararenarkuhaona9

Rižoto s vrganjima

30 g suhih vrganja
1 poriluk (ili mladi luk)
1-2 dcl bijelog vina
300 g riže okruklog zrna (arborio)
maslinovo ulje
parmezan
peršin
sol, papar

sararenarkuhaona5

Način pripreme

Vrganje namočite u posudi s mlakom vodom i ostavite da stoje desetak minuta. Za to vrijeme poriluk dobro operite, nasjeckajte i stavite u tavu pirjati, prvo samo s malo vode. Vrganje procijedite, ali nemojte baciti vodu (služi umjesto temeljca).

sararenarkuhaona12

Dodajte ulje i rižu u poriluk. Minutu dvije rižu provaljajte po ulju i poriluku, a onda dodajte vrganje. Zalijevajte vodom u kojoj su se cijedili i vinom, prema potrebi i vlastitom ukusu.

sararenarkuhaona13

Pred kraj grubo naribajte parmezan i peršin, dobro promiješajte i maknite s vatre da se sve malo prožme.

sararenarkuhaona4

Posipajte sjeckanim peršinom te poslužite s preostalim vinom i parmezanom. Uživajte!

sararenarkuhaona7

sararenarkuhaona2

Posebnu zahvalu upućujemo Kuhaoni (Opatovina 13) koja nam je omogućila korištenje svojih prostora, Konzumu koji nam je ustupio sve namirnice te, naravno, Sari Renar koja je pripremila ovaj rižoto i tako nam dala ideju za jednostavan ručak ili večeru.

sararenarkuhaona10

Foto: Rajna Raguž (RRVizual)

Komentari