Kreativci u kuhinji: Anamarija Brkić A’marie

kuhaona-amarie-8

Jedno pravo ljetno snimanje odradili smo ovog mjeseca s poznatom hrvatskom dizajnericom Anamarijom Brkić koja stoji iza brenda A’marie. Jednako kako se oduševljavamo njenim lepršavim i romantičnim kreacijama, oduševili smo se i s njenim kuhanjem, jer iako su na meniju bila jednostavna jela, sadržavala su puno vibratnih okusa u kojima smo naposljetku svi zajedno uživali.

kuhaona-amarie-1

Jako sunce nas je obasjalo u prostorijama Kuhaone, ali ni vrućina nas nije odvratila od štednjaka gdje se krčkala piletina na azijski način uz koju se kombinirala salata s ciklom i kruškom koji su nastali u suradnji s Intersparom. Uz puno smijeha, dobrog raspoloženja i Anamarijine naputke prionuli smo na posao i pripremili fantastičan ljetni ručak o kojem će se, ako ga pripremite prijateljima i najbližima, još dugo pričati. Vjerujte.

kuhaona-amarie-2

Azijska piletina

500 g pilećih prsa bez kosti
1 žlica naribanog đumbira
1 žlica meda
3 žlice mirina
1/3 šalice soja sosa
3 žlice svijetlog sezamovog ulja
4 češnja češnjaka
1 mladi luk
1 šalica integralne riže
bućine sjemenke
sezamove sjemenke

kuhaona-amarie-7

Napravite marinadu od đumbira, meda, mirina, soja sosa i sezamovog ulja. Pileća prsa izrežite na kockice i umiješajte u marinadu (idealno bi bilo ostaviti da neko vrijeme odstoji kako bi se sastojci proželi). Zatim sve prebacite u tavu i žustro miješajte na visokoj temperaturi. Nakon par minuta smanjite vatru i lagano miješajte po potrebi dok se umak ne karamelizira, a za kraj dodati malo vode.

Paralelno skuhajte integralnu rižu (1:2 omjer riže i vode) i na vatri popržite bućine sjemenke s malo soja sosa ili tamarija dok ne nabubre. I pazite da ne počnete grickati direktno iz tave jer nećete moći stati… Također, odvojeno popržite i sjemenke sezama – sve što ne iskoristite u ovom jelu možete spremiti u staklenku i čuvati za idući put.

Servirajte rižu i prelijte umakom s piletinom. Posipajte sjemenkama sezama i buće te sitno narezanim mladim lukom.

kuhaona-amarie-4

Salata od cikle i kruške

1 veća cikla
1 kruška
orasi
feta sir

Za dressing:
1 čajna žličica senfa
1 čajna žličica meda
2 čajne žličice aceta balsamica
1 režanj češnjaka
6 žlica maslinovog ulja

kuhaona-amarie-3

Ispecite cijelu ciklu u pećnici na 200 stupnjeva, 30 minuta. Narežite na sitne kockice, kao i krušku, ubacite orahe i fetu. Pomiješajte sve sastojke za dressing, prelijte preko salate, pomiješajte i uživajte u kombinacijama okusa!

kuhaona-amarie-9

kuhaona-amarie-6

Posebnu zahvalu upućujemo Kuhaoni (Opatovina 13) koja nam je omogućila korištenje svojih prostora i Intersparu koji nam je ustupio sve namirnice.

Foto: Rajna Raguž (RRVizual)

Komentari