Kraj radnog dana rezervirajte za opuštanje

Još jedan ponedjeljak priveli ste kraju i s njime otvorili novu životnu stranicu prepunu poslovnih obaveza i ponekad nemogućih rokova. No, jednom kada pozdravite kolege i zatvorite vrata ureda, vrijeme je da negativne misli ostavite za sobom. Nervozu i nezadovoljstvo time što u ponedjeljak niste napravili više, što su neke stvari pošle po zlu i što vas još veća količina posla čeka sutradan, odgodite doslovno do – sutra. Poslijepodne i večer rezervirajte za sebe, opustite se i prepustite, kako biste novi radni dan započeli s pozitivnom energijom.

Tamna cokolada2

Hrana je lijek

Kada se osjećate kao da vam nije do ničega, pripremite si omiljenu hranu koja će vam dati energetski boost. Neka to bude nešto lagano i jednostavno, poput okrijepljujuće juhe od povrća ili osvježavajuće salate. Popijte čaj od matičnjaka ili majčine dušice, koji će vam pružiti smirenje i dobar san. Večer je također idealna za poboljšati si krvnu sliku uz čašu crnog vina i nekoliko kockica tamne čokolade.

Mirisna svijeca

Aromaterapija mirisnim svijećama

Terapiju opuštanja započnite mirisnim svijećama. Ugodni mirisi opuštaju um i tijelo, pomažu u borbi sa stresom i odbijaju negativne emocije. Kada udišemo miris koji volimo, dišemo dublje, krvni tlak se snižava, a otkucaji srca usporavaju. Na putu do potpune relaksiranosti neka vam pomognu svijeće s mirisom lavande, kamilice, ruže, bergamota i nerolija, a ukoliko imate dovoljno vremena, kombinirajte ih s opuštajućom kupkom s eteričnim uljima.

Lavanda

Slušajte umirujuću glazbu

Polagana, ambijentalna glazba koja opušta tijelo i podiže um odvest će vas u paralelnu dimenziju i pomoći da pronađete svoj unutarnji mir. Studije su pokazale kako ovaj tip glazbe pouzdano snižava razinu hormona stresa u organizmu, stoga je ona najjednostavniji i ujedno najučinkovitiji način za opuštanje nakon dugog radnog dana.

Opustanje

Pogledajte film

Ukoliko na raspolaganju imate čitavu večer, priuštite si malo izležavanja na kauču i pogledajte dobar film. Neka on bude ‘light’ prizvuka, kako u svoje snove sa sobom ne biste ponijeli i sadržaj akcijskih, triler i horor filmova. Gledanje televizije općenito je savršeni mehanizam dovođenja moždanih valova u alfa stanje – opušteno budno stanje i stanje za meditaciju.

HM bedroom2

Pripremite spavaću sobu

Spavaću sobu učinite što udobnijom i ugodnijom. Krevet neka bude ugodan i čist, sobu po potrebi zagrijte, a ako vam fali zraka, netom prije spavanja prozračite prostor, kako bi unutra ušao prijeko potreban svježi zrak. I ne zaboravite na počinak otići dovoljno rano da se preko noći dovoljno odmorite. Zadovoljite li sve ove uvjete, pred vama je mirna i spokojna noć. Uživajte!

Foto: Dyptique, H&M Home, Pull&Bear, Shutterstock

Komentari