Koogle – hrvatski originalni proizvod od puhanog stakla

Koogle su originalni proizvod od ručno puhanog stakla koji je proizašao iz tradicije, ali izlazi izvan okvira tradicionalnog. Prvenstveno su Koogle nastale kao božićni nakit koji se u staklopuhačkoj radionici zagrebačkog obrta S.L.I.P. izrađuje već treću generaciju, odnosno već 60 godina.

koogle slider

Diplomirana povjesničarka umjetnosti i etnologinja koja radi kao konzervatorica za kulturnu baštinu, Martina Šimunković, treća je generacija staklopuhača u obitelji te naglašava kako joj je, osim proizvodnje, bitan i element nastavka tradicijskog obrta unutar obitelji. Puhanje stakla započeo je njezin djed, koji je tu vještinu izučio u staklopuhačkoj zadruzi 50-ih godina u Zagrebu, a nakon raspada zadruge, nastavio je rad u kućnoj radinosti te je svoju vještinu i umijeće prenio na Martinina oca,a on je sada svoje znanje prenio njoj.

koogle post 1

Kvaliteta izrade predmeta od ručno puhanog stakla, minimalizam i originalnost u ukrašavanju i doradi, prirodni materijali, tradicija i u potpunosti reciklirajući proizvod, karakteristike su koje Koogle čine jedinstvenim i prepoznatljivim proizvodom. Koogle su nastale kao odgovor na tržište zasićeno industrijskim proizvodima koje karakterizira uniformiranost.

koogle post 2

Nakon božićnog asortimana Koogli koji je odlično prihvaćen, na tržište se probijaju Koogle s primjenom sjenila za LED lampice. Vaša kreativnost također može doći do izražaja u spajanju Koogli i lampica. Koogle su dostupne u prodaju bez lampica, no vaš odabir lampica može dati posljednji pečat dojmu Koogli i njihovom stvaranju svjetlosnog ugođaja u ambijentalno zamračenom prostoru.

koogle post 3

Ručno puhane Koogle promjera 3,4 i 5 cm, pokazale su se idealne za originalnu dekoraciju pogodnu za stvaranje atmosfere za razne prigode i svečanosti.

koogle post 6

Niz od staklenih kugli kroz koje se prozire svjetlost lampica stvara dojam elegancije i prozračnosti te je idealan za dekoraciju stolova, osobito za svečane večere ili pak za stvaranje tople kucne ili vrtne atmosfere.

koogle post 7

Osim prozirnih staklenih Koogli, one se mogu bojati raznim bojama za staklo te tako obojane i osvijetljene stvaraju poseban efekt te nastaje originalna dekoracija za postizanje željene atmosfere.

koogle post 8

Koogle su potvrdile – staklo i svjetlost se vole. Vise informacija o ovom odličnom hrvatskom tradicijskom proizvodu možete saznati na facebook stranici Koogli.

koogle post 5

koogle post 4

 

Foto: Gordana Jerabek

Komentari