U Rijeci će se predstaviti mnogi zanimljivi kreativci

U Rijeci će se od 7. do 9. svibnja, u gradskom prostoru u ulici Ivana Grohovca 1A (ex Bernardiju), održati konferencija i izložbeni sajam Creative StartUp, uz popratni kulturni i klupski program, s osnovnim ciljem međunarodnog predstavljanja riječkih i regionalnih poduzetnika iz domene kulturnih i kreativnih industrija.

Urijeka naslovnica

Konferencija će se odvijati u formi panel rasprava i predavanja koji će, tijekom tri intenzivna dana i dinamični diskurs, nasloviti „ključne riječi“ odnosno aktivnosti i moduse rada u digitalno doba, povezano s kreativnim industrijama: 3 D, coworking, remote work, primijenjeni dizajn, crowdfunding.

Matija_Raos

Matija Raos

Izložbeni sajam i konferencija bit će otvoreni u četvrtak, 7. svibnja s početkom u 16 sati. Uvodno će se predstaviti partneri na projektu, Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije, Visoka šola za dizajn Univerze na Primorskem, Znanstveno-raziskovalno središče Univerze na Primorskem i Hrvatska gospodarska komora Rijeka. Program će započeti panelom o coworkingu s moderatorom Matijom Raosom, a nastavit će se predavanjem Luke Sučića Belera, koji će problematizirati nov način dijeljenja radnog prostora te nove forme i prilike grupnog financiranja djelatnosti.

Vedran Meniga

Vedran Meniga

Intenzivni program nastavlja se 8. i 9. svibnja, od 11 do 20 sati. U petak 8. svibnja nastojat će se demistificirati 3D printanje, govorit će se o organizaciji glazbenih festivala uz paneliste Vedrana Menigu, Maria Grdošića i Matu Škugora te moderatora Edu Plovanića, potom će se raspraviti novi radni modus remote worka, problem glazbe u digitalnom dobu te, generalno, izazovi i zablude digitalnog doba. U petak će predavanje održati međunarodna gošća Kai Iwasaki iz konzultantske tvrtke „nove generacije“ Embassy: Digital Diplomacy, koja razvija održiva rješenja za tzv. „pametne gradove“, povezuje inovativne zajednice, te služi kao medijator između javnog, privatnog i kreativnog sektora.

Kai Iwasaki

Kai Iwasaki

U subotu 9. svibnja prvi održan panel naslovit će odgovornost digitalnih medija u sferi kreativnih industrija, s primjerima portala Vizkultura, Pogledaj.to i Muzika.hr, nastavit će se s panelom o ulozi manifestacija koje se bave promocijom kreativnih poduzetnika, zatim panelom o ulozi dizajna u suvremenom društvu te posljednjim panelom, o novom načinu grupnog financiranja (crowdfunding), koji će moderirati vodeći hrvatski crowdfunding stručnjak Hrvoje Hafner.

Hrvoje Hafner

Hrvoje Hafner

Predavanje će tog, posljednjeg dana konferencije, održati Ivo Špigel, istaknuti poduzetnik i suvlasnik jednog od prvih i privatnih informatičkih poduzeća u Hrvatskoj, koji će govoriti o značaju i izazovima pokretanja vlastitog posla. Na panelima će, osim navedenih, sudjelovati širok spektar sudionika kao što su Edi Budimilić, Vanja Cuculić, Damir Bralić, Ivana Borovnjak, Ivan Dorotić, Marko Prpić Zets, Ivan Šarar, Damir Đurović, Luka Piškorič, Roberto Vidović, Vuk Ćosić, Bobo Delić, Marko Bosiljkov, Berislav Marzalek, Tomo in der Muhlen i mnogi drugi.

Marko Prpić Zets

Marko Prpić Zets

Na izložbenom sajmu predstavit će se lokalni dizajneri i kreativni poduzetnici, studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Fakulteta za dizajn u Ljubljani, te gostujući dizajneri iz Slovenije. Predviđen je i popratni kulturni program, radionice za djecu te after partyji u riječkom klubu Tunel. Projekt „Creative StartUp“ zajednički provode Grad Rijeka kao vodeći partner, Regionalna razvojna agencija Porin, Hrvatska gospodarska komora, Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Visoka šola za dizajn Univerze na Primorskem, Znanstveno-raziskovalno središče Univerze na Primorskem i Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije.

Ivan Dorotić

Ivan Dorotić

Projekt traje do 16. lipnja 2015. a u sklopu njega dosad su izvedene gotovo sve planirane projektne aktivnosti: izvršeno je mapiranje hrvatskih i slovenskih kreativnih biznisa (rezultati su objavljeni na web stranicama projekta), održani su motivacijski seminari, edukacijske radionice i stručni posjeti, zatim edukacije u obliku mentorskog rada s mladim kreativnim poduzetnicima, održano je predstavljanje poduzetnika kreativaca na prekograničnom sajmu u Ljubljani, a zaživjela je i web stranica za informiranje i umrežavanje poduzetnika kreativaca creative-startup.eu

Vanja Cuculic

Vanja Cuculić

„Osim lokalnih poduzetnika, u razvoj kreativnih industrija u Rijeci svakako bi se trebalo uključiti i Sveučilište, dakle edukacijski sektor, zatim turistički sektor, i dakako gospodarstvenici. Jedino je tako moguće zaokružiti priču. Samo ako grad sam sebe prepoznaje kao grad kreativnosti, tako će ga percipirati i drugi“ – izjavio je pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Komentari