Zašto je yoga dobra za zdravlje?

O dobrobitima yoge se u posljednje vrijeme naveliko piše, rade se istraživanja i statistike te sve više liječnika prepoznaje yogu kao vid prevencije protiv niza problema i bolesti koje donosi sjedilački način života.

yoga poza

Allessandra Ambrosio

Iz vlastitog iskustva 15-godišnjeg prakticiranja yoge te iz iskustava polaznika yoge, kojima sam svjedočila kroz posljednjih 10 godina kao yoga učitelj, svakome tko želi živjeti zdravije, svjesnije i sretnije preporučila bih neki oblik ove drevne vještine, neovisno o spolu, pokretnosti, fizičkom obliku, dobi ili drugome. Yoga donosi posebno dobre rezultate upravo starijima, unatoč početnom uvjerenju da su – prestari!

gaia yoga

Gaia Yoga

Yoga se ne bavi samo perec-položajima: oni su prema tradiciji samo priprema za ostale korake, a to su pranayama ili svjesno disanje, meditacija i na kraju – potpuno osvještenje o našoj stvarnoj biti. Yoga kakvu poznajemo na zapadu daje veliki naglasak fizičkom tijelu. U tome nema ništa lošeg, ako ne ostanemo zaglavljeni u potrazi za savršenim izgledom, već dopustimo da se kroz praksu, koja koristi naše fizičko tijelo kao instrument, povežemo sa našim emocijama, dubokim mislima, potrebama, navikama…

madrac za yogu

Prostirka postaje naše svakodnevno mjesto susreta sa samima sobom, na kojem iznova zaključujemo kako se sve transformira, mijenja, prolazi… I osvješćujemo sve ono što činimo nesvjesno te se na taj način i mijenjamo – nabolje.

Iako je cilj yoge dostići više svjesnosti, nemojmo zanemariti sve one dobrobiti koje nam donosi i na fizičkom planu: dugovječnost, vitalnost, povećanje naše prirodne sposobnosti regeneracije, usporavanje starenja – to su samo neki od rezultata dugogodišnje prakse.

yogaa5

Stella McCartney

Najočigledniji utjecaj yoge na naše zdravlje može se uočiti na krvožilnom sustavu, no postoje i brojni drugi, naime yoga:

– poboljšava funkcije dišnog sustava, posebice kod žena u starijoj dobi.

– poboljšava funkcije mozga, memorije, mentalne fleksibilnosti i lucidnosti.

– zadržava razinu hormona u ravnoteži i u zreloj dobi, posebice hormon rasta, čija se razina rapidno smanjuje tijekom starenja.

– poboljšava kvalitetu sna (znatna se razlika može primijetiti već nakon 12 tjedana prakticiranja).

– smanjuje se tjeskobnost i depresija, a često je i potpuno povlačenje simptoma nakon 6 ili vise mjeseci regularne prakse.

Tekst: Sandra D. Bianco (www.Gaia-Yoga.com)

Komentari