Koje metode laserskog skidanja dioptrije postoje?

Postoji cijeli niz metoda laserskog skidanja dioptrije koje možemo svesti na dvije osnovne. Jedna gdje se radi poklopac na rožnici i jedna gdje poklopca nema. Tijekom 35 godišnje povijesti skidanja dioptrije pokazalo se da je LASIK metoda koja uključuje izradu poklopca i to s femtosekundnim laserom najbolja postojeća metoda. Površinske metode bez poklopca koriste se iznimno rijetko, uglavnom kada iz nekog razloga ne možemo izraditi poklopac. Dakle, najčešće koristimo LASIK metodu s laserskom izradom poklopca. Ona ujedinjuje rapidan i siguran oporavak sa minimalnim uzimanjem tkiva, te tako imamo najbolje od obje metode.

Sve metode daju slične rezultate, ali je kod LASIK-a opravak puno brži, govorimo o par sati. Čovjek iza operacije sutradan normalno funkcionira. Kod PRK oporavak je nešto duži, pet do sedam dana. Ovisno o tehnologiji koja se koristi, možemo govoriti o manje ili više naprednim varijacijama navedenih metoda. U Optical Expressu koristi se vodeća svjetska tehnologija – IntraLase CustoVue. Riječ je o platformi na kojoj je i NASA odobrila korekciju vida astronauta.

Koje su prednosti IntraLase metode? IntraLase tehnologija vodeća je tehnologija za izradu rožničnog poklopčića ili flapa. To je dio tkiva rožnice koji se podigne s površine rožnice i onda se naknadno, nakon operacije, vraća. Riječ je o zahvatu koji kombinira prednosti klasičnog LASIK zahvata i površinskih metoda, rapidan oporavak i minimalan gubitak tkiva.

optical express (1)

IntraLase postupak omogućuje još veće brzine zacjeljivanja i oporavka nego standardne metode stvaranja zaštitnog poklopca. Poklopac je znatno čvršći nego kod klasičnog zahvata. Može poboljšati preciznost i vizualne rezultate LASIK-a, bez obzira jeste li odabrali standardni ili Advanced (napredni) CustomVue postupak. Također, omogućuje kirurgu da kroji rožnični poklopac prema svakom pojedinom pacijentu i svakom pojedinom oku. IntraLase je od posebne koristi za pacijente sa strmom, ravnom ili tankom rožnicom, od kojih neki ne mogu biti podvrgnuti LASIK korekciji vida koja se izvodi pomoću standardnog mikrokeratoma.

Što se tiče medicinskih postupaka, laserska korekcija vida ima zanemarivu stopu komplikacija. Te se komplikacije dodatno smanjuju odabirom IntraLase preciznog laserskog postupka.

laserska operacija vida (4)

Koje su prednosti Wavefront tehnologije?

Wavefront tehnologija je najnovija tehnologija u laserskoj korekciji vida. Posebnost Wavefront tehnologije je u tome što ona za razliku od standardne metode, kod koje se dioptrije uklanja prema unaprijed zadanom standardu, mi možemo cijeli tretman u potpunosti individualno prilagoditi, uzimajući u obzir specifične nepravilnosti površine rožnice. Kod Wavefront tehnologije mjeri se preko 250 topografskih točaka na samoj površini rožnice i svaka se točka zasebno tretira.

optical express (7)

Na taj način se može garantirati potpuno uklanjanje dioptrije i kod vrlo složenih dioptrija kao što su miješani astigmatizam, aberacije visokog reda, dalekovidnost u kombinaciji sa astigmatizmom i slično. Sve te složene dioptrije nije bilo moguće u potpunosti riješiti sa standardnim postupkom, dok Wavefront postupak u kombinaciji sa IntraLase izradom poklopca u potpunosti uklanja i ove najsloženije greške vida.

Foto: Rajna Raguž (RRVizual)

Komentari