Knjige koje ćemo čitati ove jeseni

Jesen je idealno godišnje doba za čitanje omiljenog štiva. Svaka nam knjiga na jedinstven način pruža osjećaj uzbuđenja i napetosti. Izabrali smo dosad najprodavanije knjige u 2015. i 2016. godini kao i one naslove koji će tek doći u hrvatske knjižare. U nastavku donosimo djela koja ćemo pročitati u jednom dahu, i to ove jeseni.

Čistoća (Jonathan Franzen)

Američki spisatelj Jonathan Franzen napisao je roman koji je zaludio svijet, uključujući i hrvatske čitatelje. Život 25-godišnjakinje Purity Pip Tyler mijenja se u trenutku dolaska u Južnu Ameriku kako bi otkrila pravi majčin identitet koja joj je jedina obitelj. Kao članica hakerske skupine zbližava se s karizmatičnim Andreasom Wolfom, a zbog djetinjstva provedenog u samoći, neprestano ju prati strah od toga da nikada neće živjeti u miru. Priča prožeta tajnama, snažnim osjećajima i životnim zapletima svakog se čitatelja duboko dojmi.

jonathan-tekst

Krv na snijegu (Jo Nesbo)

Kralj skandinavskog krimića Jo Nesbo ni ovog vas puta neće razočarati. Njegovo djelo Krv na snijegu nalazi se na listi najprodavanijih knjiga. Priča o plaćenom ubojici ”čistaču” koji radi za moćnog i utjecajnog šefa kriminalnog podzemlja grada natjerat će vas da suosjećate i razmišljate skupa s glavnim likom. Radnja je smještena u Oslu, krajem osamdesetih. S obzirom na specifičan stil i način na koji Nesbo čitateljima dočarava svaku situaciju nije ni čudo da je publika svaki put sve više oduševljena njegovim talentom i smislom za pisanjem. 

krv-na-snijegu-tekst

Nulti broj (Umberto Eco)

Triler o novinarstvu Nulti broj novi je roman talijanskog književnika Umberta Eca. Novinarska redakcija kao izvor manipulacije i neistina, vlasnik koji djeluje nepravedno kako bi mogao ucjenjivati moćnije od sebe i dospjeti na ”višu razinu” te romansa između nerealiziranog pisca i novinarke čine glavni dio sadržaja ove knjige koja odjednom obuhvaća elemente kronike, satire i realističnosti.

Idi, postavi stražara (Harper Lee)

Iako objavljena prije više od godine dana, ova knjiga i dalje drži visoko mjesto na popisu bestselera, a čini se kako će tako i ostati. Hrvatska publika prepoznala je originalnost i vještinu američke spisateljice Harper Lee. Idi, postavi stražara nastavak je kultnog romana ”Ubiti pticu rugalicu” za koji je književnica dobila Pulitzerovu nagradu i Predsjedničku medalju slobode. Glavna junakinja, djevojčica Scout, sada se pojavljuje u odrasloj dobi te nam donosi emotivnu i poučnu priču o svome djetinjstvu.

lee-tekst

Sjene jednoroga (Raquel Martínez)

Za roman o novinarki Claudii koja se iz Argentine vraća u rodnu Španjolsku, spisateljica Raquel Martínez dobila je nagradu Europske unije za književnost. Početak rada u baru ”Jednorog” za glavnu junakinju predstavlja preokret u životu za što je najviše zaslužan Edgar, Meksikanac više sloja koji kao i ona u Španjolskoj pokušava okrenuti novu stranicu. Borba između mogućnosti i želja prisutna je u svačijem životu, pa tako i u svijetu protagonista. Čitajući ovo djelo imat ćete potrebu bolje upoznati samog sebe i svoje najbliže.

Lazarove žene (Marina Stepnova)

Ruskinja Marina Stepnova u romanu Lazarove žene prikazuje obiteljsku sagu koja počinje početkom 20.stoljeća i traje do našeg doba. Svaka žena predstavlja jedno povijesno razdoblje i mjesto u životu matematičkog genijalca Lazara Lindta. Priča o domu, ljubavi i mržnji usko povezana s poviješću sigurno će oduševiti i najzahtjevniju publiku. Ovo štivo je odličan izbor za sve ljubitelje alegorije i apstrakta.

prva-tekst

Slast života (Paulus Hochgatterer)

Psihološki triler Slast života obuzet će vas nakon što pročitate prvu stranicu. Nakon što sedmogodišnja djevojčica pronađe unakaženo tijelo svojeg djeda, od šoka zanijemi. Psihijatar koji joj pokušava pomoći, polako, ali sigurno postaje ključna osoba u razrješavanju ubojstva i razotkrivanju identiteta ubojice. Osim kriminalističkog zapleta i oštrine, Hochgatterer je u djelo uveo i elemente ironije i humora što dodatno pridonosi čitateljskom doživljaju.

Vlatka Vidić

Foto: Facebook, Instagram, Creative Commons

Komentari