Veliki povratak klasičnog jeansa

Nezaobilazan u svakom ormaru, s bogatom prošlošću iza sebe, traper je od kraja 19. stoljeća pa sve do danas ostao jedan od omiljenih klasika unutar naše garderobe. Mnogi će ga istaknuti i kao jedan od najudobnijih, no ako pogledamo u povijest trapera i Levi’s-a, jednog od najpoznatijih brendova koji je svoj ikonični status izgradio isključivo na traperu i s kojim je cijela priča o traperu počela, shvatit ćemo da udobnost trapera nadilazi njegovu stvarnu fizičku udobnost.

Priča o traperu započela je još u 18.stoljeću kada su u francuskom gradu Nîmesu proizveli čvrstu tkaninu po uzoru na talijansku tkaninu serge i dali joj ime serge de Nîmes, uskoro skraćeno u denim. Percepcija trapera kao udobnog uvjetovana je više psihološki i željom za pripadanjem, nego stvarnim fizičkim osjećajem udobnosti ovog poprilično grubog i čvrstog materijala.

Prve traper hlače proizvedene su daleko od Nîmesa. Bavarski iseljenik Levi Strauss 1853. godine dolazi u Ameriku i postaje trgovac, a između ostalog, donosi i traper. Iako su danas traper hlače dio ulične, ali i visoke mode, prve traper hlače bile su odgovor na zahtjev žene radnika za izdržljivim hlačama koje će trpiti izloženost svakodnevnom fizičkom radu. Davis je tako odabrao Straussov denim kojeg je na mjestima najčešćih oštećenja hlača poput džepova dodatno ojačao metalnim neftama.

Uskoro Jacob W. Davis i Levi Strauss započinju svoju suradnju i 20. svibnja 1873. američki ured za patente im izdaje patent broj 139 121 kojim i službeno nastaju prve radničke hlače od trapera, ojačane neftama s Levi’s-ovim imenom ispisanim na kožnoj zakrpi sa stražnje strane. Iako danas često dio ležernih, udobnih kombinacija, njihova je stvarna udobnost upitna, a izdržljivost čvrstog materijala ono što je Levi’s traperice činilo posebnim i popularnim komadom odjeće.

Neko vrijeme traperice su se zadržale u granicama radničke i sportske odjeće. Nakon što su ih sredinom 20. stoljeća u filmovima nosile velike zvijezde poput James Deana, koji u filmu Rebel Without a Couse kombinaciju traperica, bijele majice i kožne jakne pretvara u službenu uniformu „lošeg“ dečka, Marlona Branda, koji kombinaciju sličnu onoj Jamesa Deana nosi u filmu The Wild One, i Marilyn Monroe, ikone glamuroznog stila zaslužne za početak popularnosti traperica u ženskoj modi, traperice su i same dobile ikonični status i postale prepoznatljivi dio pop kulture. Potvrda njihovom pripadanju pop kulturi je slika Andya Warhola u kojoj je ovjekovječio dvije velike ikone: Elvisa Presleya i klasični model Levi’s traperica koje nosi.

Marlon Brando u film The wild one

Marlon Brando u filmu The Wild One

Vrijeme se mijenjalo, a zajedno s njim, mijenjali su se i modeli traperica, no sam denim s početka priče nikad nije izgubio svoju popularnost. Nakon što su krajem 2000-ih najpopularnijim modelom postale skinny traperice, uske poput druge kože, čvrstom traperu dodane su velike količnine elastina, a klasični modeli nakratko su izgubili popularnost. Ove godine, završetkom vladavine skinny modela, popularnost su vratili modeli slični izvornom, širih nogavica, višeg struka, izrađenih do traper materijala u njegovom izvornom, izdržljivom i čvrstom oblikom, bez elastina. Koje old school modele koji nose oblik i duh vremena nastanka traperica možete pronaći u Levi’s-ovoj ponudi, a njima slične u ponudi high street dućana, pročitajte u nastavku.

MODEL 501: TRAPERICE S KOJIMA JE SVE POČELO

Model 501 iza sebe ima bogatu i uzbudljivu povijest. Prve traperice koje su od radničkih hlača s metalnim neftama kao pojačanjima, od krutog i izdržljivog trapera bez elastina, postale omiljeni model pop ikona i na kraju i same poprimile ikonični status, pravi su klasik koji desetljećima prkosi trendovima. Kreirane prije nastanka patent zatvarača, kopčanje na metalne gumbe ostalo je njihov prepoznatljiv detalj, jednako kao i kožna zakrpa našivena na straženjem dijelu hlača koja svojom ilustracijom orginalnog obećanja Levia Straussa: „It’s no use, they can’t be ripped“ slavi izdržljivost i kvalitetu ovog ikoničnog izuma.

MODEL 505: POPULARNE TRAPERICE IZ „MAMINOG“ ORMARA

Model traperica koji osim Levi’s-ove nosi i etiketu neuglednog i nelaskavog modela. U 60-im godina prošlog stoljeća bila je dio rock’n’roll scene, no u donedavnoj vladavini skinny traperica njezin spoj srednje visokog struka i ravnih nogavica nazvan je „mama“ trapericama koje bi rijetko tko poželio u svom ormaru. Danas, najelastičniji i najudobniji od navedenih, model 505  iz „maminog“ ormara preselio se u onaj najpoznatijih trendseterica.

TRAPEZ MODEL

trapezice-jesen-2016-10

 

Trapez model ove se sezone vratio unutar trenda inspiriranog 70-im godinama prošlog stoljeća, no njegova popularnost nikad zapravo nije prestala. U svojoj klasičnoj formi koja spaja visoki struk s prepoznatljivim proširenim završetkom nogavica, izrađene u teškom i čvrstom traperu bez elastina, stvaraju laskavu izduženu siluetu.

MODEL 515: IZVORNI BOOT CUT MODEL

Boot cut model klasičan je spoj srednje visokog struka, nogavica koje se blago šire od koljena nadolje i izdužuju nogu i traper materijala s mrvicom elastina. Uvijek prisutan, no nikad na tronu, čak i nakon povratka popularnosti klasičnim modelima, ovaj model ostao je u sjeni prethodna tri. No, njegovo vrijeme možda tek dolazi…

Tekst: Ela Jarni

Foto: Screenshot, Instagram, Levi’s

Komentari