Trenutno najpopularniji komadi u interijerima

10376_z

Florence Knoll Sofa

Mnogi komadi dobrog produkt dizajna dovoljni su da cijeli prostor u kojem se nalaze podignu na jednu novu, elaboraniju razinu. Ti komadi često se tretiraju kao komad umjetnosti te svojim dugovječnim postojanjem u kulturi unutrašnjeg uređenja postaju ikonične klasične figure dizajna.

Baš takvi su danas, naravno uz neke novitete, trenutno najpopularniji! Zadnjih godina svjedoci smo na svim najvećim sajmovima namještaja i dizajna, rastućeg trenda povratka klasici, ‘evergreen’ komadima i njihovom dizajnu, a kako i sami znamo da je najbolje ulagati u trajne vrijednosti, izdvojili smo komade koji će zbog svog vječnog dizajna uvijek odlično ‘sjedati’ u prostor.

Wassily Chair

Wassily Chair

Stolac B3 dizajnera Marcela Breuera, znan i kao ‘Wassily Chair’, nastao je 1925. godine i do danas taj kultni komad namještaja oduševljava sve poklonike minimalizma. Radi se o stolcu koji se ponaša kao duh svoje forme, koji samo obrisnim linijama ocrtava i svoju funkciju te formu stolca reducira na ono najnužnije, no ne žrtvujući maksimalnu udobnost.

Stolac B3

Stolac B3, tzv. Wassily Chair

Sljedeće godine je dizajner Josef Albers kreirao ‘Bauhaus Nesting Side Tables’ stoliće koji s jednostavnom kretnjom ‘umetanja’ jednog u drugoga štede prostor, a višestrukim korištenjem, svoju funkciju dovode do maksimuma i tako postaju živući i rastući komad u prostoru koji funkcionira neovisno te u potpunom skladu. Postali su inspiracija za mnoge suvremene brednove, posebno zbog sklada funkcionalnosti i dekora.

B 19

B 19

Dvadesete godine prošlog stoljeća stvarno su bile iznimno plodne godine što se dizajna namještaja tiče – tako je još jedan komad našao svoje mjesto iz tog doba u suvremenim interpretacijama – ležaljka ‘LC4 Chaise Longue’, zajednički rad Le Corbusiera, Pierrea Jeannerreta i Charlotte Perriand. Toliko se posvetilo maksimalnoj udobnosti prlikom realizacije ovog komada da su ju prozvali ‘Relaxing Machine’.

chaise-longue-magasin-chaise-longue-le-corbusier-corbusier-chaise

Dizajner Alvar Aalto 1933. godine dizajnirao je stolac ‘Stool 60’ koji je možda mlađim generacijama, i onima koji nisu ‘čeprkali’ po prošlosti dizajna stolaca, poznatiji kao jedan od onih stalno prisutnih IKEINIH komada. Također se u interpretaciji švedskog giganta nalazi i kultna ‘Florence Knoll Sofa’ nazvana po autorici ovog jednostavnog, no genijalnog dizajna iz 1954. godine.

stool-60-alvar-aalto-artek-3

1960.-e donijele su izuzetno mnogo zanimljivog dizajna, no možda najinteresantniji i najprisutniji je onaj ‘Arco Floor Lamp’ svjetiljke dizajnera Achillea i Piera Castiglionija. Ova jednostavna, lučna forma zadržala se i dan-danas u mnogim dizajnerskim interpretacijama podnih svjetiljki za npr. kutak čitanja, a njezin vječni, klasični dizajn skoro pa skulpturalno će ukrasiti svaki prostor.

Arco Lamp

Arco Lamp

Na kraju, zauvijek vječan, uvijek prisutan, u filmovima, likovnim djelima, čak i glazbenim spotovima (pogledajte i poslušajte ‘Inertia Creeps’ britanske grupe Massive Attack) kultni je ‘Eames Lounge Chair’ dizajnera Charlesa i Raya Eamesa. O tom stolcu je već toliko pisano, vjerujemo da za njega znaju i oni kojima povijest dizajna namještaja ili produkt dizajna nije najzanimljivije područje interesa. No, baš zbog te svoje sveprisutnosti kao kultnog komada dizajna i dijela popularne kulture ovaj stolac uvijek će biti ključan komad, koji ne dominira, već oplemenjuje prostor.

Eames Lounge Chair

Eames Lounge Chair

Foto: Screenshot, Facebook

Komentari