Što donosi otvorenje Kinoteke

Sjever sjeverozapad

U subotu 22. travnja legendarno kino Kinoteka u Kordunskoj 1 ponovno će otvoriti svoja vrata te, uz besplatan cjelodnevni program, započeti novo poglavlje svog života. Niz bezvremenskih filmskih klasika najavit će programsku orijentaciju kina, a bogat popratni program i nastupi sastava Jazz Me Do, Soundtrack Ensemble i Tango Appassionato osigurat će dobru zabavu za Zagrepčane svih generacija.

Program započinje u 11 sati projekcijom kratkometražnog animiranog filma Surogat Dušana Vukotića, Oscarom nagrađenog remek-djela koje je proizašlo iz Zagrebačke škole animiranog filma. Jednostavna priča iz pera Rudolfa Sremeca o čudnom trokutastom debeljku koji dođe na plažu, i sve što mu treba jednostavno napuše, jednako je aktualna danas, kao i prije 56 godina kad je nastala. Nakon Surogata, djeca (i odrasla djeca) moći će uz pomoć dobre stare filmske čarolije i velikog platna zaplivati u rijeci čokolade uz nezaboravni obiteljski mjuzikl i slatku dječju fantaziju Willy Wonka i tvornica čokolade (1971.) u režiji Mela Stuarta i s Geneom Wilderom u ulozi ekscentričnog čoko-magnata.

Willy Wonka plakat

Proljetno popodne u terminu od 17 sati rezervirano je za bezvremensku filmsku romansu koju su, osim izvrsne priče i snažne ljubavne kemije između Ricka (Humphrey Bogart) i Ilse (Ingrid Bergman), proslavili slavni citati poput This is the beginning of a beautiful friendship i We’ll always have Paris. Riječ je o jednom od najpoznatijih filmova zlatne ere Holywooda, Casablanci (1942.) Michaela Curtiza koji je prestižne Akademijine zlatne kipiće osvojio u kategorijama najboljeg filma, režije i scenarija.

Nakon ceremonije otvaranja u 20 sati posjetitelji će moći nakratko doživjeti duh staroga Zagreba uz projekciju kratkih arhivskih snimki Zagreb na filmu 1915. – 1945. te potom pogledati jedno od najpoznatijih i najboljih ostvarenja Alfreda Hitchcocka, špijunski triler Sjever-sjeverozapad (1959.) s Caryem Grantom u ulozi uglađenog biznismena koji se nađe uhvaćen u mreži intrige. Riječ je o briljantno režiranom filmu iznimno duhovitih dijaloga i ironičnih aluzija, a poseban će užitak biti još jednom na velikom platnu vidjeti neke od antologijskih prizora, poput napada zrakoplova na junaka u pustoši.

Sjever sjeverozapad plakat

Bogat glazbeni program otvaranja Kinoteke također je posvećen filmu. U 13 sati u dvorištu Kinoteke moći će se čuti teme iz animiranih filmova u izvedbi razigranog jazz sastava Jazz Me Do, od 19 sati slijedi zabava uz najpoznatije filmske songove u izvedbi operne pjevačice, jazz glazbenika i rockabilly pijanista iz Soundtrack Ensemblea, a od 22:30 posjetitelje će na početak 20. stoljeća vratiti strastvena glazba u izvedbi Tango Appassionata.

Uz filmski i glazbeni program Zagrepčane u subotu očekuju i mnoga interaktivna iznenađenja. Tako će uz malo fotografske i filmske čarolije te cut-out tehnike moći ovjekovječiti svoj posebni filmski trenutak, pa čak i fotografirati se s nekima od najvećih američkih i svjetskih ikona klasičnog filma, a dodatnu zabavu u filmskome tonu osigurat će domaća inačica viralnog trenda #MannequinChallenge, tijekom kojeg će posjetitelji moći pritisnuti pauzu u stvarnom životu i stvoriti vlastitu “zamrznutu” scenu sa filmskog seta. Ulaz na programe otvorenja je slobodan, dok je za filmske projekcije potrebno prethodno preuzeti besplatne ulaznice na blagajni Kinoteke (Kordunska 1).

Kinoteka_program dana otvorenja 22.04.2017.

 

Komentari