Kindle kao zamjena za papirnatu knjigu

Ako ste strastveni čitač knjiga i ne prođe niti mjesec dana, a da se u vašoj biblioteci ne pojavi neki od aktualnih hit naslova, onda zasigurno kud god krenete u torbi nosite barem jednu knjigu. Kažem barem jednu, jer ako spadate u ovu kategoriju, onda odlasci na duža putovanja podrazumijevaju teške odluke između pakiranja potrebnih odjevnih predmeta i knjiga, a nerijetko knjige i pobijede.

Kindle

Isto tako, ako ste veliki ljubitelj pisane riječi, vaša je svakodnevica ispunjena literarnim izdanjima: čitate knjige na putu do posla/škole u tramvaju, vlaku ili autobusu, čitate knjigu dok nekog čekate da stigne na dogovoreno mjesto, bježite u literarne svjetove prije svakog odlaska spavati…

Svi koji su se pronašli u ovim opisima, onda znaju i negativne strane ljubavi prema knjigama. Prvenstveno – knjige su teške! Nošenje jedne knjige dnevno, ovisno o njenom izdanju i uvezu, uz sve stvari koje obitavaju u jednoj torbi, ubrzo postaje veća komplikacija nego ostavljanje knjige kod kuće. Džepna izdanja su olakotna okolnost, ali ne i uvijek dostupna. I tako vaše čitanje počne patiti, zaostajete s listom pročitanih naslova koji se gomilaju na polici, a put javnim prijevozom do posla odjednom postaje iznimno zamoran.

Kindle Paperwhite

Iako pisana riječ sve više primat daje elektronici, sve više ljudi vrijeme provodi gledajući ekrane mobitela ili tableta, postoji jedno rješenje koje spaja najbolje od dva svijeta. Riječ je, naravno, o elektronskim čitačima knjiga koji su sve prisutniji na našem tržištu u svim različitim varijantama i koji se sve češće mogu primijetiti na ulicama grada.

Jedan od najpopularnijih svjetskih e-book čitača zasigurno je Kindle, konkretnije Kindle Paperwhite, dostupan za naručivanje putem stranice amazon.com, ili čak u hrvatskim trgovinama. Njegovo korištenje je vrlo jednostavno te uvelike olakšava svakodnevicu jer su mu dimenzije prikladne za svaku torbu, a dovoljno je lagan da neće biti na teret.

Kindle

Zaslon isijava prirodnim svjetlom koje ne šteti očima, a dovoljno je jako da knjigu možete čitati u svim prilikama, pa čak i u mraku ili na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Osjećaj je identičan čitanju s papirnatog izdanja bez opterećenja za vid, a baterija mu traje nevjerojatno dugo te će izdržati jako puno vožnji javnim prijevozom prije prvog punjenja.

Dostupnost e-knjiga je tolika kao da pregledavate naslove u najboljim knjižarama te nitko neće oskudijevati u izboru odličnih tema. No, ništa od navedenog ne znači da i dalje ne možete uživati u svojim tiskanim izdanjima. Možda vam odabir elektronskog čitača samo može olakšati svakodnevicu, pogotovo ako ste zagriženi ljubitelj knjiga koji bez svoje literature ne može.

Foto: Amazon, Shutterstock

Komentari