Nešto slatko za petak

keksi-ljesnjak-cokolada-1

Birate li večeras umjesto izlaska radije ostanak kod kuće u skladu s ovim trendom, imamo prijedlog za nešto slatko kad vas uhvati kriza. Radi se o finim chocolate chip keksićima s tamnom čokoladom i lješnjacima koje je pripremila Lili s bloga Travelling Oven.

Ovi ukusni keksi su blago zaslađeni kokosovim šećerom tako da prevladava divna aroma lješnjaka i tamne čokolade. Ukoliko ste ljubitelj slađih keksa, zamijenite kokosov šećer običnim šećerom, ali savjetujem da probate i ovu zdraviju i vrlo finu varijantu.

keksi-ljesnjak-cokolada-3

Sastojci (za 16 keksa):

1 šalica mljevenih lješnjaka
1 šalica pirovog brašna (ili običnog glatkog)
1 žličica soda bikarbone
prstohvat soli
1/2 šalice kokosovog ulja, otopljenog
1/2 šalice kokosovog šećera (ili običnog)
2 jaja
1 žličica vanilin ekstrakta
1/2 šalice tamne čokolade, isjeckane

Napomena: 1 šalica = 250 ml

keksi-ljesnjak-cokolada-4

Priprema: U većoj posudi pomiješajte mljevene lješnjake, brašno, sodu bikarbonu i sol. U drugoj posudi miksajte otopljeno kokosovo ulje i kokosov šešer dok se dobro ne povežu, zatim dodajte jedno po jedno jaje i vanilin ekstrakt. Dodajte mješavinu lješnjaka i brašna u dobivenu smjesu i pomiješajte da se sve dobro sjedini. Dodajte tamnu čokoladu isjeckanu na komadiće.
Prije pečenja pripremite pleh, obložite ga papirom za pečenje i zagrijte pećnicu na 180 °C.

Stavljati otprilike jednu žlicu smjese oblikovane u kuglicu na pleh i ostaviti dovoljno mjesta između jer će se keksi raširiti pri pečenju. Peći 10 minuta, izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohlade. Keksi će pri vađenju iz pećnice biti vrlo mekani, ali će se hlađenjem stvrdnuti. Možete ih držati u limenoj kutiji za kekse. Dobar tek!

keksi-ljesnjak-cokolada-5

keksi-ljesnjak-cokolada-6

keksi-ljesnjak-cokolada-7

Foto: Lili Basic Capaccetti

Komentari