Kako uspavati bebu?

Što kad uspavljivanje ne ide onako kako ste zamislili, kada ste kronično umorni, a vaša beba ne spada u onu kategoriju beba koje jedu i spavaju. Svladati hranjenje, presvlačenje i uspavljivanje, nakon nekoliko neprospavanih noći i dana ne čini se više tako jednostavnim zadatkom. Nije stoga neobično vidjeti mame kako s najmlađima u kolicima šeću uz bučne prometnice, po parkovima sve kako bi prometna buka i ljuljuškanje kolica što duže njihove najmilije držala u carstvu snova.

Kako uspavati bebu

Mnogi roditelji vrlo brzo shvate da njihovu bebu nije lako uspavati pa se svakodnevna rutina svodi na pronalaženje optimalnog načina za uspavati bebu. A ponekad se naravno posegne i za pomalo neobičnim metodama.

Bijeli šum

Mnoga djeca reagirat će na zvuk bijelog šuma (sušila za kosu, mikrovalne, nape), a mnogi novopečeni roditelji probat će i te trikove, sve samo da bi uspavali uplakani smotuljak. Naime, bijeli šum možete snimiti i pustiti na CD-u, ili kao mnogi jednostavno upaliti sušilo za kosu i vidjeti kako vaša beba reagira. Sudeći prema iskustvima brojnih majki te snimki na internetu, bijeli šum djeluje kao sredstvo za smirenje. Bijeli šum je zvuk recimo brujanja motora, sušila za kosu, mikrovalne koji sadrži mješavinu svih jednako raspoređenih zvučnih frekvencija. Njihovo brujanje tvori jednoličan zvuk koji neutralizira neželjene pozadinske zvukove.

Kako uspavati bebu
Ako vam netko prigovara zbog ove metode imate adut u rukavu. Naime, sličan efekt ima vrlo često korišten zvuk kroz zube ‘ššššš…’ kojim roditelji nerijetko pokušavaju uspavati i umiriti bebu. No ipak savjetujemo da umjesto uključivanja svih ovih kućanskih aparata zvukove snimite na CD jer je to sigurniji način.

Otkucaji srca

Djeca vole ritmičke zvukove, a ima li išta ljepše za njihove male uši od otkucaja srca, posebno ako je majčino. Iako ne savjetujemo da ga baš uspavljujete nosajući na prsima, umirujući zvuk srca vaše dijete bi, pogotovo u nekim kritičnim trenucima mogao umiriti. Postoje čak i audio snimke otkucaja srca, pa kad zagusti možete ih probati pustiti svoj najmilijem.

Kako uspavati bebu

Vožnja automobilom

Ovu neobičnu tehniku uspavljivanja prakticiraju posebno novopečeni roditelji, kad im se čini da njihovo dijete nikada neće prestati plakati i napokon zaspati. No ni ovaj neobičan način uspavljivanja ne vrijedi za sve bebe, ali većinu brujanje motora ipak lagano ljuljuška u svijet snova. Kod ove tehnike svakako imajte na umu da se beba najbolje odmara u vlastitom krevetu.

Kako uspavati bebu

Nosanje u slingu, marami

Ovo i nije tako neobičan način uspavljivanja, jer svi smo skloni prvo probati tehniku nosanja. A bebe će posebno uživati čvrsto umotane uz majčino tijelo. No imajte na umu da će vaša kralježnica patiti, a i dok beba spava na vama nećete se moći odmoriti. No naravno da podržavamo da svoju bebu, posebno ako ima kolike, nosite, ljubite, ljuljuškate i mazite te radite apsolutno sve što joj odgovara i umiruje je.

Najčešće greške koje roditelji rade kod uspavljivanja beba

Pokušajte izbjeći:

1. Stavljanje djeteta prekasno na spavanje
2. Previše stimuliranja djeteta
3. Preskakanje rutine uspavljivanja, nedosljednost
4. Prerani prelazak iz kolijevke ili iz malog kreveta u veliki

Kako uspavati bebu

Još neke zanimljivosti o spavanju

U prosjeku današnja djeca spavaju čak jedan sat manje nego djeca u prošlom stoljeću. “U dojenačkoj dobi, ali i kasnije kao adolescenti, današnja djeca imaju manje sna nego ona u 70-ima i 80-ima”, kaže Marc Weissbluth, pedijatrica i autorica knjige “Healthy Sleep Habits, Happy Child”. Rezultati kasnijeg odlaska u krevet i kraćeg spavanja su teže uspavljivanje, poteškoće sa spavanjem, noćna buđenja.

Kako uspavati bebu

Bebe su najumornije prije prvog spavanja tj. nakon noći i to im je najkraći budni period.
Većina djece prijeđe na jednodnevno spavanje do 18. mjeseca.
Spavanje u autosjedalici ne predstavlja jednak odmor kao spavanje u krevetiću.
Bebe spavaju bolje ako ih ranije stavljate u krevet negdje oko 20 sati.
Djeca bi se trebala buditi svaki dan otprilike u isto vrijeme kako bi “podesila” svoj unutarnji sat.
Ranojutarnja buđenja najteži su problem spavanja za riješiti.
Čak i ako samo dijete pogledate u oči tijekom noćnog buđenja, dodatno ćete ga stimulirati.
Sve bebe su drugačije. Različitim bebama odgovaraju različite stvari. Neke su bolji spavači od drugih. Nekima treba 12 sati sna, a neke mogu spavati i 20 sati.
Prihvatite svoje dijete takvo kakvo jest, a s vremenom će ionako sve sjesti na svoje mjesto.

Komentari