Kako spavaću sobu učiniti što ugodnijom

Spavaća soba mogla bi se nazvati kraljicom svih prostorija u stanu, mjesto gdje odlazimo nakon napornog dana i otpuštamo sve brige kako bi mogli u miru zaspati. Ili se barem trudimo da to bude tako. A kako bi što bolje utonuli u dubok san potrebni su dobar krevet i podnice te madrac i jastuk odabrani prema vašim željama i potrebama kako bi umanjili sve moguće zdravstvene tegobe – bol u leđima, vratu i glavobolje.

spavaća soba

Kao šlag na kraju dolazi mekana posteljina u koju ćete jedva čekati uskočiti. Preferirate li perje ili umjetna vlakna nije važno, samo svoj poplun ili deku zaogrnite udobnom navlakom i odmah će san lakše doći. A da niti ne pričamo o tome koliko će poboljšati vaš osobni vizualni dojam sobe koju ćete prihvatiti kao utočište od stresa. Nama su za oko zapeli skandinavski primjerci jer na najbolji način prenose atmosferu mira prijeko potrebnu za kvalitetan odmor.

spavaća soba

Izbor boja je na vama, bijela boja primjerice smiruje i odaje osjećaj čistoće, a najlakše se kombinira s detaljima u drugim bojama – dekama, tepisima, svjetiljkama, slikama na zidu, pa čak i ako jedan zid odlučite obojiti nekom jarkom nijansom. Dobar su odabir i nježne bež nijanse ili čak i sive, ali ako volite boje nemojte se ustručavati pri odabiru istih. Tapete posljednjih sezona imaju veliki ‘comeback’ tako da uvijek možete odabrati uzorak koji će oživjeti cijelu sobu.

spavaća soba

Detalji čine čuda i oni su vaš saveznik u dopunjavanju slike spavaće sobe kakvu ste zamislili. Osim najmekše posteljine u ponudi, uredite vaš krevet dodatnim ukrasnim jastucima koji su ujedno i korisni za podmetanje ispod leđa ako u krevetu volite čitati, a uvijek lijepo izgledaju. Također, na pod pored kreveta možete smjestiti tepihe ili umjetno krzno kako noge pri jutarnjem izlasku iz kreveta ne bi dočekao hladni šok.

spavaća soba

Rasvjeta je također vrlo važna, centralni luster može biti većih dimenzija sa sjenilom koje baca kvalitetno svjetlo na cijelu prostoriju. Pored kreveta ili odmah iznad uzglavlja postavite dovoljno jako svjetlo uz koje možete čitati ako je to vaš dnevni ritual, a ako nije neka na noćnim ormarićima ili policama stoji ugođajno svjetlo koje stvara atmosferu i pomaže pri opuštanju. Odlična su ideja i mirisni štapići koji će vas uljuljkati u miran san.

spavaća soba

Ostali detalji su na vama, uokvirene obiteljske fotografije, inspirativne postere, zelene biljke, stolci, vješalice i drage sitnice. Inspirirajte se našim odabirom fotografija!

Foto: Alvhemmakleri.se, Stadshem.se

Komentari