Stan u kojem svaki kutak ima svoju svrhu

Praktična rješenja s ciljem maksimalnog korištenja prostora i ugodna paleta boja glavne su karakteristike ovog izvrsno projektiranog interijera na Tajvanu. Arhitekti iz studija Z-axis uredili su stan od 69 m² koji pruža sve što obiteljski dom treba.

zaxis (6)

zaxis (8)

Kako bi se prostor maksimalno proširio u skladu s open space konceptima, broj spavaćih soba smanjen je s tri na dvije. To je rezultiralo većim dnevnim boravkom što je bio jedan od uvjeta vlasnika stana s idejom da se osigura dovoljno velik dio za druženje cijele obitelji.

zaxis (14)

zaxis (2)

Dnevna soba nalazi se na samom ulazu u stan i povezana je s prostorom za blagovanje uz koji je smještena kvadraturom skromna, ali vrlo dojmljiva kuhinja. Crne, bijele i sive keramičke pločice u obliku paralelograma vizualno odjeljuju kuhinju od ostatka stana i istovremeno služe kao zanimljiva dekoracija. S druge strane, dnevni boravak skromnog je i nenametljivog izgleda, a pozornost je dana uštedi prostora – iza televizora se nalaze spremišta koja se stapaju s pozadinom.

zaxis (9)

zaxis (10)

Kuhinja isti prostor dijeli s radnim kutkom kojeg je prema potrebi moguće transformirati u gostinjsku sobu – odjeljuje ih samo veliki stol koji ujedno može poslužiti i kao kuhinjska radna ploha. Ovakva praktična rješenja putem kojih se stvaraju multifunkcionalni prostori, a čije se namjene mijenjaju ovisno o potrebi stanara, stanu su podarila koji kvadrat više.

zaxis (13)

zaxis (11)

Uz društveni trakt nalazimo još dvije spavaće sobe od kojih svaka ima vlastitu kupaonicu, što predstavlja mali luksuz koji su si stanari mogli priuštiti budući da je na drugim mjestima praktično ušteđen prostor. Još jednu takvu ideju nalazimo i u glavnoj spavaćoj sobi gdje je krevet smješten na velikom podestu – skrivenom spremištu kakva su uvijek dobrodošla u obiteljskim domovima.

zaxis (3)

zaxis (4)

Komentari