Kako ubrzati metabolizam

Produženi vikend, pogotovo ako je razlog za njega neki praznik, uvijek postaje povod za povećani unos hrane i pića, najčešće onog alkoholnog. Prvomajski vikend nije iznimka jer se uz tradicionalne roštilje i piknike uvijek popije koja kapljica više zbog koje sljedeći dan često požalimo te počinjemo razmišljati kako sve te kalorije istopiti.

metabolizam_velika

Uz ovih nekoliko savjeta za ubrzavanje metabolizma topljenje kalorija bi trebalo biti lakše, no samo uz redovito pridržavanje i regularnu rutinu vježbanja.

1. Pijte puno vode

Ovaj savjet već i ptice na grani znaju, ali razmislite još jednom pijete li dovoljno vode. Voda čisti organizam, a tako rješava i moguću napuhanost te ćete automatski lakše gubiti na težini. Vodu uvijek imajte kraj sebe i tako nećete zaboraviti piti.

2. Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj idealan je napitak za ubrzavanje metabolizma jer potiče izmjenu i izbacivanje štetnih tvari. Ujedno gasi žeđ, ima odlična detoksikacijska svojstva i organizam održava budnim te tako može poslužiti i kao zamjena za kavu. No ne zaboravite da za prave rezultate ne smijete dodavati u njega med i šećere.

zeleničaj2

3. Izbjegavajte alkohol

Ako želite izbjeći da se obrok prima ravno na vaše bokove, pijte vodu, a ne vino. Alkohol usporava metabolizam te se tako masne naslage samo gomilaju.

4. Ne zaboravite na doručak

Važnost ustaljenih obroka kroz dan neizmjerno je važna za konačni zdrav gubitak kilograma. Nemojte preskakati obroke, ali nemojte niti utrpati bilo što u sebe na brzinu. Uravnotežen doručak sastavljen od dovoljno proteina dat će vam energije, a osjećat ćete sitost dovoljno dugo da ne poželite grickati “gluposti” do ručka.

avokado sendvič

5. Jedite dovoljno proteina

Ne morate pretjerivati, ali pokušajte u svaki obrok uključiti proteine jer tijelo koristi više energije za njihovo prerađivanje te tako troši i kalorija.

6. Smanjite unos ugljikohidrata

Ugljikohidrati iz kruha, tjestenine, riže, drastično usporavaju metabolizam. Ugljikohidrati su vam potrebni, ali usredotočite se na one iz voća, povrća i cjelovitih žitarica koji će manje utjecati na razine inzulina.

voće1

7. Trenirajte s utezima

Žene se uglavnom boje dizanja utega iz straha da će razviti nepotrebne mišiće koje ne žele istaknuti, no treniranje s težinama stvara mišiće koji onda tope masne naslage. Na taj način čak i u mirovanju tijelo troši kalorije koje inače ne može, a tijelo ostaje u pogonu i do dva sata nakon treninga. Čučnjevi, sklekovi, iskorak, zgibovi i izdržaj uz pomoć težina dat će optimalne rezultate za uloženo vrijeme.

metabolizam2

8. Trenirajte u intervalima

Treniranje u intervalima gdje izmjenjujete sporije vježbe i one koje zahtijevaju eksplozivnost puno brže tope kilograme nego ustaljena rutina koju pratite, pa čak i ako se radi o kardiju. Primjerice, 10-minutno trčanje na traci ujednačenim ritmom zamijenite s 30 sekundi sprintanja svakih 5 minuta.

9. Krenite s novim sportom

Što se više bavite jednom vrstom vježbe, vaše se tijelo počne navikavati i prestaje topiti masne naslage te ostajete na jednoj te istoj razini predugo. Ako inače trčite, isprobajte vožnju biciklom ili ako ste obično statični u teretani, isprobajte aerobik grupni trening. Tijelo će odmah aktivirati neke druge grupe mišića što će ubrzati metabolizam.

metabolizam4

10. Spavajte dovoljno

Za cjelokupno zdravlje organizma, kao i gubitak kilograma iznimno je važno dovoljno spavati. Što manje sna dobivate, tijelo je usporenije i teže procesuira kompleksne tvari, tijelo je izmoreno i nema dovoljno energije za trošenje kalorija. Zato odspavajte tih preporučenih osam sati, čak i ako znači da ćete propustiti omiljenu seriju, ali sljedećeg jutra ćete biti zahvalni sami sebi.

maska za spavanje 2

Foto: Shutterstock, Lululemon Athletics, Victoria’s Secret Sport, Face Blanket

Komentari