Kako svoj dom pretvoriti u mirnu oazu

Ovisno o fazi u kojoj se nalazite u svojem životu, nekad je teško pronaći vremena za kreiranje mirne atmosfere u domu. Ako ste mlađi, vjerojatno puno radite, zatim odlazite na druženja s prijateljima i na kraju vaš dom postaje samo neuredna usputna stanica kroz koju prolazite. Ako ste pak već zasnovali obitelj, mnogo vremena odlazi na bavljenje djecom te se često zateknete zatrpani nepotrebnim stvarima koje unose nervozu u vaš život.

zen2

A istina je da bi nam dom, bila to soba, kuća ili stan, trebao biti utočište u kojem nalazimo mir od svijeta i punimo baterije za naredni dan. I baš zato u njega treba unijeti malo zen energije uz koju će se opuštena atmosfera lakše osjetiti. A to nije težak zadatak, samo mu u početku treba posvetiti malo vremena i onda se mir s lakoćom može održavati.

zen3

Proučite feng shui principe, jer ova drevna tehnika uređenja prostora nema svoja pravila bez razloga. Ali čak i ako nemate vremena izučavati feng shui ideje, postoji nekoliko zdravorazumskih stvari koje možete učiniti zbog kojih ćete se osjećati bolje.

zen6

Prva je čišćenje prostora, odnosno rješavanje nepotrebnih stvari kako bi se očistilo ono negativno iz života. Iz nereda napravite red i odmah će u glavi biti čišći pogled na stvari. Ono što ne koristite podijelite ili bacite, a ono što ostavljate u domu rasporedite po policama, ormarima i kutijama za pregledniji raspored. Isti princip primijenite na sve prostorije – sobe, ormare, ladice i harmonizirajte svakodnevicu. Nemojte niti jednu prostoriju ostavljati nesređenom, jer na taj način počinjemo samo premještati sav nered na jedno mjesto, a to opet nije dobro.

zen1

Ovisno o veličini doma, organizirajte se tako da uklonite svu tehnologiju iz spavaće sobe ili barem kreirajte poseban radni kutak. Spavaća soba bi trebala biti oslobođena svih negativnih zračenja i vanjskih utjecaja jer ona je najvažnija za smirenje nakon stresnog dana.

zen5

Okružite se zelenim biljkama koje ne samo da unose harmoniju u prostor svojim zelenilom, već i čine zrak čišćim. Također osmislite rasvjetu tako da bude oku ugodna i atmosferična, više manjih svjetiljki bolje su od samo jedne velike za mirniju atmosferu. Također, razmišljajte o mirisnim svjećicama, koje fino mirišu i daju posebnu notu prostoru, ali i poseban ugođaj uz kojeg će opuštanje biti puno lakše.

zen4

Foto: Potterybarn.com

Komentari