Kako smanjiti želju za slatkim i grickalicama

secerkarosel

Često posežemo za slatkim i slanim grickalicama kada smo nezadovoljni, pod stresom te kada se općenito se osjećamo uravnoteženo. Iako pogrešno, naš potez je posve logičan – šećer potiče stvaranje dopamina koji pobuđuje stanje ugode i zadovoljstva. No, kada počnemo posezati za grickalicama češće, ako ne i svakodnevno ili kako bi se lakše nosili sa stresom, naša hormonalna ravnoteža posve se poremeti i ostavlja na organizam kratkoročne, no i možda ne odmah uočljive, no svakako dugoročne negativne posljedice. Krajnja posljedica je dovođenje organizma u stanje podložno srčanim bolestima i dijabetesu.

Najlakše je reći – prestat ću jesti slatko i slano, no kada iz stanja svakodnevnog konzumiranja prelazimo u stanje potpunog izbjegavanja, taj potez i prijelaz čine nam se gotovo nemogućim! No, možete doskočiti toj tranziciji i pomoći si s regulacijom stanja organizma dodatnom namirnicom, tj. piću na vašem dnevnom jelovniku.

cimet post

Digestivi i adaptogeni su dvije vrste toničnih medicinskih biljaka s odličnim učinkom na organizam baš u slučaju ovog problema. Pošto se radi o tonicima, iznimno su sigurne i učinkovite kada se konzumiraju kontinuirano kroz jedan ustaljeni period vremena. Uvedite te biljke na svoj jelovnik polako kroz period od tjedan dana i konzumirajte minimalno osam tjedana za željeni učinak.

Digestivi tj. gorke biljke stimuliraju receptore za gorki okus time zamjenjujući one za slatki te umanjuju želju za ugljikohidratima. Također usporavaju apsorpciju šećera te kontroliraju krvni šećer. Posljedica toga jest da se osjećamo zadovoljno nakon što u organizam unesemo manje hrane. Adaptogeni s druge strane, reguliraju hormon kortizol koji, kada se osjećamo loše ili pod stresom, odmah povisuje razinu šećera u krvi.

Ljekovito bilje u kuhinji

Kako bi regulirali takva stanja u organizmu, donosimo recept za jedan takav tonik, spremite ga u hladnjak i neka vam uvijek bude pri ruci! Formula se bazira na cimetu i piskavici, ljekovitoj biljci, čiji prah možete nabaviti u svakoj boljoj biljnoj ljekarni te se mogu koristiti maslačak, čičak, gorčica, planinska ruža i ginseng.

SASTOJCI

1/2l 100%vodke
3 žličice sitno nasjeckanih listova artičoke
3 žličice sitno nasjeckani korijen cikorije
4 žličice sušenih schisandra bobica (tzv. bobice vitalnosti)
4 žličice sitno nasjeckani listići Svetog bosiljka
1 žličica cijelih sjemnki piskavice
1 žličica cimeta u prahu

PRIPREMA

Izmješajte sve biljke i cimet i prahu u jednoj posudi te tu mješavinu prebacite u veću staklenku. Mješavinu prelijte s vodkom i to toliko da ju s cca 2-3 cm prelije. Dobro stegnite poklopac te jako žustro protresite staklenku. Tri puta tjedna protresite staklenku minimalno 30 sekundi, sve dok jedan tjedan ne prođe. Nakon tjedan dana, procijedite mješavinu kroz gazu, dobro istisnite smjesu do zadnje kapi. Tekućinu spremite u novu, čistu posudu ili flašu. Zaklopite i čuvajte na suhom i mračnom mjestu. Dva puta dnevno konzumirajte jednu žličicu prije jela, ili ju promiješajte s mineralnom vodom u maloj čaši.

vodavoce4

T.R.

Foto: Shutterstock

Komentari