Kako umanjiti želju za ‘junk’ hranom

Složit ćete se s tvrdnjom da je želja za nezdravom hranom jedan od težih i najzamornijih poroka s kojima se svi susrećemo, a kojeg se jako teško riješiti. Kako prestati žudjeti za čipsom, pizzom, čokoladom, keksima i svim drugim nezdravim stvarima koje nisu hranjive i debljaju?

junk food

Prvo se treba osvrnuti na sebe i način života. Ne spavate dovoljno? Pod stresom ste ili možda niste pronašli balans među obrocima? Svi ovi vanjski faktori dovode do želje za hranom punom rafiniranih šećera, masti i aditiva koje će nas usrećiti na tren, ali s vremenom itekako naštetiti organizmu, ne samo što se kilograma tiče.

Žudnja za hranom nije loša, ali samo se treba usmjeriti na prave namirnice koje će udovoljiti specifičnoj želji za različitim okusima i koje neće stvoriti ovisnost na način na koji je stvaraju prerađevine. S vremenom ćete uvidjeti kako okusni pupoljci detektiraju sve više ukusnih elemenata u zdravijim namirnicama i potreba za “smećem” polako će se smanjiti.

junk food

Uz ovih nekoliko savjeta prijelaz će biti lakši, ali imajte na umu da za potpuno odvikavanje treba u jednadžbu uključiti i redovito vježbanje te puno vode.

1. Želju za slatkim ugasite zrelim voćem ili prirodnim zaslađivačima kao što je med. Dobra je ideja i sušeno voće, samo nemojte pretjerati jer sadrži visoki udio šećera. Što manje šećera počnete konzumirati, to će želja s vremenom postajati sve manja i ubrzo nećete ni u tolikoj mjeri uživati u preslatkim obrocima.

voće1

2. Pokušajte sve obroke pripremiti sami. Nemojte kupovati gotove proizvode jer na taj način ne možete kontrolirati koliko je aditiva u njima. Kupovne žitarice za doručak prepune su šećera, zato skuhajte žitarice kod kuće i nadopunite ih zdravijim dodacima. Ručak također ponesite od kuće na posao jer na taj način kontrolirate unos soli s obzirom na to da su restoranski obroci često više soljeni nego što to želimo. Isto vrijedi i za večeru – budite kreativni u kuhinji s pravim hranjivim sastojcima možete u potpunosti zaboraviti na čips i slične “gluposti”.

acai-jogurt-naslovna

3. Za međuobrok odaberite bezmasni jogurt ili posni sir u koji možete dodati svježe ili sušeno voće te orašaste plodove. Želja za slatkim bit će umanjena, kombinacije su zasitne i nakon nekog vremena zaboravit ćete na kupovne slatikiše. Ovaj je prijedlog dobar za prijelazno razdoblje no nemojte ovisiti o njemu jer je energetski ipak prejak, a ako tu energiju ne potrošite vježbajući mogla bi završiti u masnim naslagama.

4. Ako baš morate posegnuti za čokoladom, jedite onu s minimalno 70% kakaa i s maksimalno 4 sastojka u sastavu. Zato je važno čitati etikete proizvoda jer će vam iz njih biti jasno što unosite u organizam. Minimalno “E”oznaka i prerađenih šećera odrazit će se puno povoljnije na vaše žudnje.

Veganska čokolada

5. Pokušajte se dovoljno naspavati i barem jednom dnevno napraviti odmak od stresne situacije na poslu. Idealno rješenja za to je vježba, bilo u teretani ili u prirodi na svježem zraku gdje ćete se dovoljno iscrpiti da jedan sat u danu zaboravite na sve brige. Nakon toga zasigurno će uslijediti i zdravi san, a na taj način ubijate dvije muhe jednim udarcem.

vježbanje

Foto: Shutterstock, Nike, O Prego da Peixaria

Komentari