Kako smanjiti unos šećera ovog ljeta?

vodavoce1

Možda ponekad nismo svjesni, no ljeti znamo unositi mnogo više šećera nego zimi i to onog najgoreg – bijelog, industrijskog i rafiniranog. Skoro svaki odlazak na plažu popraćen je sladoledom, nekim uštipkom, krafnom ili bilo kojoj drugom slasticom. Večernji izlasci obogaćeni su kušanjem novih ljetnih koktela i sličnih pića koji obiluju šećerom. Ako ste na ljetovanju, opušteniji ste i obroke uglavnom završavate desertom, kave postaju ledene kave sa sladoledom… lista sitnih mijenjanja navika je podugačka.

No, bez obzira na to, ipak možete uspostaviti kontrolu i uživati u svim ljetnim slatkim radostima, a da ne unosite previše šećera. Probajte osvijestiti svaku takvu situaciju i držati se u takvim prilikama ovih par savjeta.

vodavoce4

Ujutro popijte čašu svježe cijeđene limunade. Ovo jednostavno piće iznimno je blagotvorno prema našem organizmu, pogotovo kada se konzumira na tašte. Na taj način se regulira razina šećera u krvi, potiče se ispravan rad želučane kiseline i dugoročno se suzbija ona iznenadna želja za slatkim.

Ako nikako ne možete bez sladoleda i sličnih slatkih užitaka, pribjegnite jednostavno triku – smrznite mnogo voća – banane, dinje, lubenice, bobičasto voće, grožđe, breskve… svo to voće, kada je smrznuto i takvo usitnjeno u dobrom blenderu, odlična je zamjena za sladoled. Možete kombinirati okuse po želji, ovdje stvarno nema granica… A da bi efekt bio još bolji, kada vas uhvati ona neopisiva želja za slatkim, jedan brzinski smoothie od voća s kakaom uvijek upali.

sladoled3

Zamijenite šećer u kavi, čaju ili nekom drugom uobičajenom piću sa stevijom. Ovaj biljni zaslađivać ima niski glikemijski indeks i ne ‘začinjava’ vaš krvotok kako bi inače industrijski šećer činio. Sve ove zamijene zapravo su korak do potpunog izbacivanja šećera iz prehrane.

Ako ćete se dovoljno dugo pridržavati ovih novih navika, vremenom ćete primjetiti kako vam se probuđuju i okusni pupoljci te vam industrijski sladoled baš i neće pasti na pamet, već prije onaj domaći, od smrznute dinje.

smoothie

Foto: Shutterstock

Komentari