Tajna uspješne organizacije

ormar

Bez obzira živite li sami ili sa svojom obitelji, ili dijelite kuću s prijateljima, tajna uspješnog vođenja kućanstva je u dobroj organizaciji.

To ne znači da se morate podvrgnuti vojničkoj disciplini, iako ćete vjerojatno otkriti da vi vam malo više osobne discipline dobro došlo. Zamislite što bi se dogodilo da se jednog dana vaše kolegice i kolege jednostavno ne pojave u uredu jer su zapeli u prometnoj gužvi, a vi morate preuzeti njihov dio posla.

Kako biste osigurali da posao teče normalno? Od čega biste prvo krenuli?

stolić za kavu

Mnogi od nas sanjaju o tome da preuzmu posao u svoje ruke, i kad bi to bilo potrebno, sigurno bi dali sve od sebe i najvjerojatnije uspjeli. Ako ste u nuždi sposobni voditi posao, onda biste domaćinstvo morali moći voditi zatvorenih očiju.

Jedini pravi način jest onaj koji vama odgovara i zato vodite računa o tome da obavljanje kućanskih poslova bude u skladu s vašim načinom života, energijom i rasporedom. Budite pošteni prema sebi – jeste li ujutro nizašto? Možda ste večernji tip. Ne prisiljavajte se ni na što kad imate malo energije.

radni stol

Umjesto toga napravite si takav raspored da važnije zadatke obavljate u razdobljima kad prirodno imate najviše energije, a rutinske poslove ostavite za ono doba dana u kojem vaša energija na najnižoj razini.

Pokušajte o poslovima koje smatrate obavezom, razmišljati kao o zabavi – dobro bi vam došlo da protegnete noge i prošećete do trgovine na primjer; za usisavanje prašine obucite trenirku, slušajte glazbu i osjećat ćete se kao da radite gimnastiku; dok vješate rublje i odlažete stvari koje ste donijeli iz trgovine istegnite se i sagnite nekoliko puta, a brisanje prašine neka bude vježba za mršavljenje. Krajem svakog tjedna isplanirajte što morate učiniti sljedeći tjedan. To će vam omogućiti da sitne stvari obavite na putu za posao ili na povratku s posla i ostavite si više vremena za ono što vam je važno.

Nemojte zanemarivati ono što ne volite; svaki dan obavite neki grozan, ali nužan tekući posao i riješite se toga! Ako ujutro niste nizašto, uvečer pripremite sve za sljedeći dan – odaberite odjeću koju namjeravate odjenuti, spremite opremu za gimnastiku, postavite stol za doručak, skuhajte ručak, složite svoju torbu ili aktovku, provjerite jeste li spremili ključ i novac, a mogli biste i sve kovanice koje ste prikupili tijekom toga dana staviti u neku kutiju tako da uvijek imate sitnog novca za tramvaj ili autobus.

Za dobru organizaciju nije potrebno mnogo vremena. Ubrzo ćete otkriti da se ujutro ne morate žuriti – imat ćete vremena pospremiti stol poslije doručka i više uživati u povratku kući nakon naporna dana.

Foto: Shutterstock, IKEA

Komentari