Kako se što bolje naspavati

Vaše raspoloženje prilikom buđenja odraz je kvalitete vašeg sna iako većina ljudi koji se bude mrzovoljni tvrde da jednostavno nisu jutarnji tipovi. Za vrijeme sna organizam se obnavlja što se vidi najviše na licu, ali i na cjelokupnom zdravlju. Neka istraživanja pokazuju i da se manjak sna povezuje s visokim krvnim tlakom i depresijom. Kako biste si osigurali kvalitetnu dozu sna, potrebno je slijediti nekoliko savjeta koje trebate uklopiti u svoju svakodnevnu rutinu i već nakon par dana uvidjet ćete pozitivne promjene.

01free-people1

Razlog što ne možete spavati možda leži u spavaćoj sobi. Idealna temperature za spavanje je između 15 i 20 stupnjeva, što znači da u ovim ljetnim mjesecima sobu treba nekako rashladiti, a zimi ne pretjerano grijati. Rashladiti sobu možete tako što ćete nabaviti teške zavjese ili rolete kojima ćete istovremeno blokirati svjetlost koja može ometati san. Zvukovi također mogu ometati vaš san iako vas ne moraju nužno probuditi. Taj problem možete riješiti čepićima za uši ili bijelim šumom, za što će vam poslužiti ventilator, a postoje i snimke na Internetu.

hm_home_ss15_7

Poželjno bi bilo da svaki dan idete spavati i budite se u isto vrijeme, čak i vikendom, kako bi se tijelo naviklo na takav ritam i kako bi san došao sam od sebe. Iako je često vrlo teško ići spavati i buditi se u isto vrijeme, predlažemo da se takvog ritma strogo pridržavate otprilike 2 tjedna, nakon čega će se vaše tijelo na to naviknuti, pa ćete s vremenom lakše podnositi povremena odstupanja u vremenu sna. Također izbjegavajte popodnevno drijemanje kako ne biste poremetili san tijekom noći, a ujutro čim se probudite izložite se sunčevoj svjetlosti kako bi se organizam razbudio.

02WS6

Otprilike sat vremena prije spavanja, eliminirajte jake izvore svjetlosti. To znači da lagano prigušite svjetla u stanu, ugasite TV, kompjuter i završite scrollanje po Instagramu i Facebooku. Također prestanite s aktivnostima koje vam mogu uzrokovati stres kao što su plaćanje računa i donošenje teških odluka. Opuštajući ritual prije spavanja neka postane dio vaše svakodnevice – relaksirajuća kupka, šalica biljnog čaja ili čitanje nekoliko stranica knjige. Osim što će vas primiriti, ovaj ritual vašem tijelu signalizirat će da je vrijeme za spavanje i lakše ćete utonuti u san.

03

Ako vam se ipak dogodi da ne možete spavati, ustanite i otiđite u drugu sobu i radite nešto dosadno, čitajte nešto što vas pretjerano ne zanima i kada osjetite umor, vratite se u krevet. Nikako ne posežite za daljinskim upravljačem, mobitelom ili laptopom jer takvu svjetlost treba izbjegavati. Još nekoliko stvari koje možete učiniti za kvalitetniji san u da izbjegavate teške obroke, alkohol i cigarete neposredno prije spavanja i pijete manje vode dva sata prije spavanja kako se ne biste budili da odete na wc. I najvažnije za kraj – krevet služi samo za spavanje, stoga stvari nevezane za san, poput materijala s posla, laptopa i knjiga držite podalje od kreveta.

Foto: Free People, Stone Cold Fox, Womens Secret, Zara Home

Komentari