Kako se riješiti suhe kože

S toplijim danima dolaze i kraće odjevne kombinacije koje pokazuju nešto više kože. Ako ste tijekom hladnijih mjeseci zapustili svoju kožu, vjerojatno nije spremna za pokazivanje. Kako riješiti taj problem i bezbrižno uskočiti u najdražu ljetnu haljinu ili kupaći kostim, donosimo u nastavku.

hm-3

Prije nego odete pod tuš, napravite kratki tretman koji će nahraniti vašu kožu. Maslinovo ulje idealno je za takve stvari, a zasigurno ga imate kod kuće. Zagrijte malo maslinovog ulja i namažite po tijelu u tankom sloju pola sata prije tuširanja. Velike količine nisu potrebne jer ćete se samo cijediti i zamastiti sve što dotaknete. Radije koristite manju količinu koju ćete lagano umasirati. Tako će koža bolje upiti ulje, a vi nećete izgledati kao ‘nauljeni bodybuilder’. Umjesto maslinovog možete koristiti i druga ulja, a najbolje ih je potražiti u dućanima s prirodnom proizvodima.

Prilikom tuširanja, izbjegavajte vruću vodu jer ona isušuje kožu. Mlaka voda puno je bolji izbor, a i bolje će vas osvježiti u ljetnim mjesecima. Isto tako, naviku ležanja u vrućoj kupki po sat vremena trebate prekinuti. Ako se nikako ne možete odreći tog užitka, skratite vrijeme na desetak minuta i vodu držite mlakom. Prilikom takve kupke, napravite lagani piling kako biste odstranili mrtve stanice kože. Takav piling možete napraviti sami od smeđeg šećera ili soli i maslinovog ulja. U bio trgovinama također možete naći razne pilinge na prirodnoj bazi, ali i zanimljive sapune sa sušenim biljem ili zobenim pahuljicama koji u isto vrijeme služi kao piling.

Nakon tuširanja nahranite kožu, najbolje uljem kako bi joj dali dovoljno vlažnosti. Kreme i losioni samo zadržavaju vlagu u koži, što znači da vam neće pomoći nahraniti ju. Njih koristite tek kasnije, tijekom cijele godine, kako biste održali kožu mekom. I nakon tuširanja možete koristiti ulja koje će hidratizirati kožu, ali izbjegavajte ona premasna iz praktičnih razloga. Kada birate proizvode za njegu kože, kupujte one koji ne sadrže umjetne boje i mirise, i štetne sastojke poput triklosana koji može izazvati zdravstvene komplikacije ako se koristi svakodnevno.

02

Još nekoliko promjena koje možete unijeti u svakodnevicu uključuju dobru kremu za ruke, jer one su vidljive u tijekom cijele godine i suhe i ispucane ruke nikome nisu privlačne. Pobrinite se da u domu i prostoru gdje provodite najviše vremena, poput ureda, ima dovoljno vlage. Osobito u zimskim mjesecima, kada grijemo prostor i ne otvaramo prozore, zrak postaje izuzetno suh i to isušuje kožu. Investirajte u ovlaživač zraka kako biste koži osigurali dovoljnu količinu vlage. Isto tako, ubacite više svima poznatih orašastih plodova i ostalih namirnica bogatih B vitaminom u svakodnevnu prehranu kako biste si osigurali nutrijente potrebne za zdravu kožu.

Foto: H&M

Komentari