Kako se probuditi bez alarma?

Rijetki se mogu nazvati jutarnjom pticom. Rano buđenje za većinu je ispunjeno zabrinjavajućim brojem alarma koje nakon kratkog gunđanja uz namrgođeni pogled kroz poluzatvorene oči gasimo i okrećemo se na drugu stranu uživajući u nekoliko dodatnih minuta sna. Nakon što konačno napustimo slojeve deka i savršeno namještene jastuke, za mnoge je potreban sat ili nekoliko njih ne bi li konačno mogli započeti dio dana u kojem se osjećaju zapravo budno i produktivno.

Ako se prepoznajete u ovom opisu, što biste rekli na činjenicu da postoji nekoliko jednostavnih koraka primjenom kojih ne samo da ćete se buditi lakše, već će iritantna melodija vašeg omraženog alarma biti stvar prošlosti? Znanstvenici tvrde kako je za naviku poput buđenja bez alarma većini potrebno oko 66 dana kako bi je usvojili tako da su se upornost, samokontrola i disciplina još jednom nametnule kao ključ uspjeha. Kako bi usvojili ovu, potrebno je u svakodnevnicu uvesti pet jednostavnih navika i šestu uvijek imati kao rezervu na koju se možete osloniti.

DOSLJEDNOST, DOSLJEDNOST, DOSLJEDNOST

Uvijek kada je vaš konačni cilj usvajanje navike, u ovom slučaju navike buđenja bez alarma, svakodnevno ponavljanje istih stvari nezaobilazan je korak koji vašem mozgu omogućuje da s vremenom sam automatski odrađuje taj posao za vas. No, prije nego što stvari prepustite mozgu, red je na vama da uspostavite određeni raspored buđenje i odlaska na spavanje. Svako jutro, još uvijek uz zvuk alarma, budit ćete se u isto vrijeme. Kako bi dobili potreban broj sati sna, od zadanog vremena za buđenje oduzmite sedam do devet sati i dobili ste vrijeme kada bi trebali leći. Za one koji rade buđenje će najčešće biti između 6 i 8 ujutro, što znači da bi negdje između 22 sata i ponoći bilo idealno vrijeme za početak vašeg počinka. Bitno je da se rasporeda držite svaki dan, čak i vikendom što, iako će prvih nekoliko tjedana biti tortura, uskoro će postati dragocijeni dio vašeg dana i vikenda.

Vaše tijelo u sebi već ima prirodnu sposobnost držati se određenog rasporeda spavanja, jedino što trebate je prihvatiti ga. Vaš unutarnji sat postavljen je na određeni ciklus koji vam osigurava najbolji i najdublji san, a snooze gumb i predugo spavanje ili spavanje u krivo vrijeme razlozi su zbog koji ćete se buditi teže, imati potrebu spavati duže i osjećati se manje odmornima.

ZAVJESE OSTAVITE OTVORENE, ROLETE PODIGNUTE

Ovaj jednostavni korak pomoći će vam više no što ćete očekujete i jednako je nezaobilazan poput ustrajnosti. Ostavljajući otvorene zastore ili podignute rolete u spavaćoj sobi pomoći ćete tijelu da se uskladi s prirodnim ritomom koji je neraskidivo povezan sa svjetlom. Jutarnja svjetlost kojoj ste ostavljanjem nezaklonjenih prozora omogućili ulazak u sobu vašem će mozgu dati do znanja da je vrijeme da se vaše tijelo počne zagrijaviti i da se hormoni koji će vas ponovno pokrenuti probude.

UVEDITE JUTARNJE RITUALE KOJI ĆE VAS VESELITI

Jutro ispunite malim ritualima koji će vam pomoći da dan započnete pozitivno i biti jedan od razlog zbog kojih će buđenje postajati sve lakše. Odvojiti vrijeme za ispijanje kave ili čaja, vježbanje, čitanje novina ili doručak i polako započnite svoj dan stvarima koje vas vesele. Osim pozitivnog efekta na vaše raspoloženje, istovremeno usvajanje jutarnjih rituala kao nove navike pomoći će vam da lakše usvojite zahtijevniju naviku uspostavljanja rasporeda spavanja i buđenja bez alarma.

SVE DOLAZI IZNUTRA

Čini se da ništa ne može proći bez usvajanja zdravih navika koje iznutra pozitivno djeluju na naš oranizam. Zdrava prehrana i redovita tjelovježba donijet će vam mnogo više od dobrog izgleda i bit će zaslužne za lakše usvajanje ove navike jer će vašem tijelu omogućiti najbolju moguću kvalitetu sna. Zdravom prehranom, a osobito vježbanjem smanjit ćete i razinu stresa koji nas često, neovisno o tome koliko umorni bili, drži budnima.

PLAN B

Uvijek je dobro imati rezervni plan jer, čak i kad u potpunosti usvojite naviku buđenja bez alarma, nije neobično da vas ponekad vaš prirodni sat iznevjeri. Izbijegnite kašnjenje na posao ili zakazani dogovor uvijek imajući uključen alarm nešto kasnije nego bi se inače probudili bez njega, ali ipak dovoljno rano kako bi se mirno stigli spremiti za dan i popiti onu prvu i najbolju šalicu kave.
Tekst: Ela Jarni
Foto: Instagram

Komentari