Kako se prirodno obraniti od komaraca?

Sezona je počela, priroda nas zove i sve više vremena provodimo vani, u šumi, na livadama, vikendicama i roštiljima. Pokušavamo vani upiti svaku zraku sunca i naše uživanje i druženje s prijateljima često se može otegnuti do dugo u noć. A onda čim se sunce počinje spuštati ispod horizonta dolaze oni, napasnici iz sjene, zujeći dosadnjakovići. Da, govorimo o komarcima.

komarci slider

Postoje mnogi repelenti industrijske proizvodnje. Repelenti su sredstva koja pripadaju pesticidima, a jedna od tih skupina su repelenti insekata. Odbijajući insekte oni smanjuju mogućnost njihova ugriza ili uboda a time i vjerojatnost prijenosa bolesti koje prenose npr.komarci, krepelji, muhe. Međutim, njihovo korištenje nije uvijek najprigodnije i zdravije, a pogotovo nije zdravo za djecu. Upravo zato vam donosimo 8 biljaka koje možete zasaditi i time dobiti prirodne repelnte koji će ujedno uljepšati vaš vrt ili terasu.

Vrtna ograda Unopiù (unopiu.com)

Vrtna ograda Unopiù (unopiu.com)

Citronella (Pelargonium ‘citrosum’) – Citronela je najzastupljeniji sastojak u mnogim repelentima protiv komaraca. Iako mnogi ne znaju, citronela zapravo je biljka i to trajnica, trava busenastog rasta koja ispušta intenzivan miris. Biljka može narasti 1.80m. Možete ju saditi u posudama za cvijeće koje možete postaviti uzduž terese na kojoj boravite, ali ju isto tako možete posaditi u vrtu gdje će odbijati te male napasti. Citronela je definitivno biljka broj 1 kada se radi o žaštiti od komaraca.

Divlja metvica (Mentha pulegium) – Divlja metvica prirodni je repelent te djeluje slično kao citronela. Divlja metvica može rasti u hladu te njezin karakeristični miris zbunjuje komarce i otežava ima da nađu potencijalnu žrtvu. Iako odbija mušice i komarce privlači pčele i leptire.

Mentha pulegium infusion

Matičnjak (Mellissa officinalis) – Matičnjak je korov i stoga ga je lako uzgojiti čak i ako nemate zeleni prst, vrlo je otporan na sve nepovoljne uvjete poput suše te uspjeva i u hladu. Obzirom da je jako invazivna biljka najbolje ga je držati u posudi za cvjeće jer može vrlo brzo preuzeti cijeli vrt. Osim kao repelent protiv komaraca možete listove matičnjaka sušiti i tako dobiti ukusan čaj za smirenje.

Mačja metvica (Nepeta cataria) – Ukoliko imate mačku ona će zasigurno biti sretna ako kao repelent odaberet ovu biljku. Postoje studije iz 2010. godine koje su pokazale da je mačja metvica 10x učinkovitija od DEET- a, sastojka mnogih konvencionalnih repelenata komaraca. Biljku je vrlo lako uzgojiti ali pazite ako u vrtu pored nje zasadite cvjeće ili povrće vaša ili susjedova mačka bi mogla iskoristiti priliku i zavaljati vam cijeli nasad.

Začinsko bilje u kuhinji

Kadifice (Tagetes sp.) – Kadifica je poznata jednogodišnja biljka koju možemo uzgajati na balkonima, terasama i u vrtovima. Biljka ima specifičan miris koji odbija komarce. Kadifice sadrže Pyrethrum koji je sastavni dio mnogih kemijskih repelenata. Možete ju posaditi u vrtu kako bi uokvirili gredicu ili da bi napravili živu ogradu koju komarci neće prijeći. Međutim nemojte ih stavljati na stol ili blizu hrane jer jako privlače ose.

Bosiljak (Ocimum basilicum) – Bosiljak je jednogodišnja biljka aromatičnog mirisa koja se najčešće koristi u kuhinji, ali izvrstan je u odbijanju komaraca. Mnogo je vrsta bosiljka pa budite slobodni i odaberite variete koji vam najviše odgovara.  Mnogi iskusni vrtlari preporučuju isprobavanje limunskog bosiljka te cimetovog bosiljka.

začinskobilje

Neven (Calendula officinalis) – Neven je učinkovit u lječenju kožnih bolesti i tegoba, ali isto tako se može koristiti kao repelent protiv komaraca. Vrlo je dekorativan na cvjetnim gredicama u vrtu, a ukoliko ste se našli nezaštićeni navečer u vrtu gdje imate posađen neven, cvjetove možete utrljati na kožu i tako se spasiti od dosadnih napasti.

Lavanda (Lavandula sp.)- Prekrasna grmolika, višegodišnja mediteranska biljka ljubičastih cvjetova i karakterističnog umirujućeg mirisa. Postoje brojne vrste i sorte lavande, a kod nas je najrasprostranjenija prava lavanda (Lavandula officinalis). Lavanda svojim mirisom odbija komarce. Cvijet  lavande možete lagano utrljati u kožu i time spriječiti ubode kukaca.

hvar_lavanda

Osim repelentnog djelovanja, ove biljke možete koristiti i u domaćinstvu prilikom spremanja hrane te su zbog svojeg izgleda i dekorativni element na vašem balkonu, terasi ili u vrtu.

Tekst: Lana Mesić

Foto: Shutterstock

Komentari