Kako se pripremiti za sezonu blagdanskog uživanja u hrani?

Blagdani koji nam se bliže redovito podrazumijevaju bogate gozbe u krugu obitelji ili poslovnih suradnika, a one znače obilje kalorija, koje najčešće ostavljaju traga na našoj kilaži. Kako nakon blagdana ne biste pali u očaj pri pogledu na kazaljku vage i podvrgavali se rigoroznim dijetama koje će vas iscrpiti psihički i fizički, pripremite se na vrijeme za sezonu blagdanskog uživanja u hrani uz ovih sedam savjeta.

Blagdanska kuhinja

Na blagdansku zabavu nikada nemojte doći gladni

Iskušenja na božićnom stolu već su tradicionalno neograničena, a oči ponekad veće od usta i mogućnosti probave. Ključ je, kao i uvijek, u kontroli. Planiranje unaprijed može vam pomoći zadržati disciplinu u jeku iskušenja, stoga nikako nemojte otići na zabavu gladi. Umjesto toga, uoči odlaska pojedite hranjivi snack, a ako ipak dođete gladni, popijte čašu vode prije nego napunite tanjur.

Blagdani2

Nadmudrite švedski stol

Kada se pred nama nađe obilje hrane kojom se možemo poslužiti sami, kada god i koliko god želimo, vrlo lako izgubimo kompas. Lijek za nadmudrivanje švedskog stola je za početak izbor manjeg tanjura, na koji stavite od svega što vas zanima pomalo. Izbjegavajte tešku hranu i umake, birajte jednostavnije delicije, poput kanapeića, koktela od škampi, svježeg voća.

Blagdani

Odvratite si pozornost od hrane

Podsjetite se da blagdani nisu isključivo prigoda za prekomjereno uživanje u hrani i piću, jer tu su također i obitelj, prijatelji, poslovni suradnici u čijem društvu možete uživati, razgovarati i s njima plesati. Ukratko, fokusirajte se na nešto drugo. Čavrljanje je odlična diverzija, bilo da ste na malom obiteljskom okupljanju ili velikoj uredskoj zabavi.

blagdanska prehrana2

Limitirajte unos alkohola

Izbjegavajte pretjerane količine alkohola na blagdanskim zabavama. Ne brinite samo o kalorijama, već i o samokontroli, jer kada popijete koju čašu previše, nećete previše pažnje posvećivati tome koliko i kako jedete. Ako se ne osjećate uklopljeno u društvo upravo iz razloga što su vam ruke prazne, uzmite čašu vode, mineralne ili se zadržite na jednoj čaši šampanjca, kako biste mogli nazdravljati zajedno s ostalima.

blagdanska prehrana5

Probrano konzumirajte slatko

Kada se radi o desertima, budite selektivni i limitirajte poslastice na male porcije. Ako vam je dostupna, birajte čokoladu, a ako se pred vama nađe šarolik izbor božićnih kolača, od svake vrste uzmite samo po jedan, kako biste isprobali sve što vas zanima. Na taj način nećete si uskratiti ovaj mali slatki užitak, a nećete se ni prejesti. Imate li dovoljno odlučnosti, ponesite sa sobom vlastiti slatki obrok s malom količinom kalorija.

blagdanska prekrana4

Kontrolirajte se pri kuhanju

Ako ste glavna i odgovorna osoba zadužena za blagdanski stol i sve poslastice na njemu, u procesu kuhanja sigurno mnogo isprobavate kako bi vaše jelo bilo savršeno. Na taj način jedete po malo cijelo vrijeme i gubite apetit, a nakon toga od vas se još očekuje da uživate za stolom zajedno s gostima u specijalitetima koje ste pripremili. Umjesto da nesvjesno isprobavate svakih par minuta i grabite velike zalogaje, limitirajte se na dva zalogaja nakon što začinite i završite jelo. Tako ćete uživati u njemu i kada bude servirano.

blagdanska prehrana3

Nemojte zaboraviti na tjelovježbu

Osmislite novu blagdansku tradiciju i uputite se u obiteljsku šetnju. Osim što ćete sagorijeti suvišne kalorije, to će odmaknuti misli i vas i vaše obitelji od hrane na neko vrijeme. Pomaknite se s kauča i prošećite prije ili poslije obroka. Šetnjom ne samo da profitirate u fizičkom smislu, već i u psihičkom: mijenja vam se stanje uma i postajete oprezniji oko toga što jedete. Fizička aktivnost pomaže održati se u kontroli.

Foto: Shutterstock, Motel Rocks, Wayfair

Komentari