Kako se natjerati na vježbanje

Koliko puta ste sami sebi, a koji put i drugima, rekli da počinjete s vježbanjem, dijetom ili učenjem, ali od ponedjeljka. Onda dođe i taj ponedjeljak pa ne krenete trčati jer pada kiša, prijateljica vas zove na ručak pa odgodite dijetu, imali ste buran vikend pa se oporavljate umjesto učenja i tako sve nove odluke odgodite – za onaj sljedeći ponedjeljak. Kako pronaći motivaciju za vježbanje (ipak je sutra ponedjeljak!), pročitajte u nastavku.

01

Najprije odredite specifične ciljeve. Neodređeno ‘želim izgledati bolje’ neće biti dovoljno. Umjesto izgleda, fokusirajte se na ciljeve povezane s vježbanjem. Osim jasno definiranog cilja, odredite i vremenski period u kojem namjeravate dostići taj cilj, na primjer otrčati 5 km u komadu u roku od 8 tjedana. Započnite s manjim stvarima koje ćete lakše ostvariti jer ako si postavite nerealna očekivanja, male su šanse da ih ostvarite, a velike da se razočarate i odustanete. Prijavite se na utrku kako biste imali konkretni cilj prema kojem radite i razglasite to svima, jer nitko ne želi biti onaj koji uvijek odustaje.

02

Prevarite sami sebe. Niste baš raspoloženi za odlazak u teretanu? To je sasvim u redu, obucite odjeću za vježbanje i ostanite doma i gledajte TV cijelu večer. Na kraju ćete ipak otići u teretanu, kad ste se već obukli. Kad dođete do teretane, recite sami sebi da ostajete samo na zagrijavanju i onda se vraćate u krevet. Nakon zagrijavanja, već ćete zaboraviti da zapravo niste htjeli doći i odradit ćete cijeli trening. Ako se učlanite u teretanu ili u neki fitness studio, odlazit ćete jer ne želite da vam propadne to što ste platili. To možda nije financijski najisplativiji način, ali ako će vas to natjerati da se krećete, vrijedi pokušati.

06

Nagradite se. Opuštajuća kupka uvijek je dobro rješenje. Napravite ju samo nakon tjelovježbe, nikako prije ili danima kada ne vježbate. Ako usvojite ovu naviku, s vremenom će vaš mozak tjelovježbu i nagradu percipirati kao cjelinu, te s vremenom više nećete ni trebati nagradu jer ćete se već od same tjelovježbe osjećati ispunjeno. Trčite, hodajte, rolajte i vozite bicikl zanimljivim rutama s lijepim pogledom kako bi i to bila svojevrsna nagrada ili motivacija da se pokrenete. Dopustite si da zastanete na koju minutu i uživate u pogledu ili okinete nekoliko fotki na kojima će vam pozavidjeti svi pratitelji na Instagramu.

04

Okružite se ljudima. I to onima punim pozitivne energije, bodrite se međusobno, zajedno radite prema cilju i natjerajte jedno drugo na vježbanje čak i kada niste motivirani. I zapamtite, vi to možete!

05

Foto: Nike, Shutterstock

Komentari