Kako se kvalitetno naspavati

I sami ste na svojoj koži osjetili kako ste manje produktivni i neugodno umorni nakon što ste lošije spavali, dok istovremeno nedostatak sna utječe na hormonalni balans i vaše zdravlje općenito.

spavanje_velika

Istraživanja stalno pokazuju kako uz pravilnu prehranu i redovito vježbanje, spavanje postaje neophodno u kontroliranju težine jer ako zbog nedostatka sna dođe do hormonalnog disbalansa to ćete itekako osjetiti. Osim što će vam se spavati u trenucima u kojima biste trebali biti budni, jednom kad dođe vrijeme za spavanje vaše će tijelo davati signale budnosti čime ulazite u začaran krug kojeg je teško prekinuti.

spavanje5

Jedan od najčešćih uzročnika lošeg sna je stres kojem smo svakodnevno izloženi. To može biti psihološki stres koji proizlazi iz posla, odnosa u obitelji ili financijskog stanja, a može biti i fizički stres kojeg je teže prepoznati. On je uvjetovan nedostatkom kretanja i vježbe, provođenjem previše vremena ispred televizora i kompjutera, prevelikim unosom nezdrave hrane, nesređenim životnim stilom te hormonima u disbalansu.

spavanje3

Ako zbog svog načina života ne spavate dovoljno, ne hranite se pravilno, imate nereguliranu razinu šećera u krvi, to bi moglo dovesti do kroničnog problema. Osvrnite se na svoje navike te probajte iz navedenog prepoznati što radite krivo ako ne spavate dovoljno kako bi ustalili svoj ritam.

1. Pazite kako jedete i jedite na vrijeme. Zaboravite na velike i teške obroke pune nezdravih masnoća do tri sata prije spavanja jer si time osiguravate loš san.

2. Ali nemojte pak ne jesti ništa jer premali unos kalorija dovodi hormone u disbalans te se zbog toga možete neočekivano probuditi usred noći gladni. Ako želite pripaziti na težinu pratite posebno prepisan plan prehrane.

spavanje2

3. Prije spavanja izbacite brze ugljikohidrate poput riže, bijelog kruha, bijelog brašna i sl. Radije se usmjerite na sporo otpuštajuće ugljikohidrate kakvi se nalaze u žitaricama i raženom kruhu koji će izbalansirati razinu šećera u krvi.

4. Idealno bi bilo izbjegavati kofein ili se ograničiti da svoju dnevnu dozu pijete samo ujutro. Iako ćete navečer možda moći spavati to neće biti jednako kvalitetan san kao i bez njega.

5. Izbjegavajte alkohol jer iako mislite da vam pomaže da zaspite, zapravo kreira jako loš ritam spavanja.

6. Magnezij citrat prije spavanja može opustiti živčani sustav i mišiće te vam pomoći da lakše zaspite ako ste pod stresom, kao i neki biljni pripravci.

spavanje4

7. Kreirajte zdrav i ustaljen ritam spavanja tako da idete u krevet svaki dan prije 11 sati te se pokušajte probuditi uvijek u isto vrijeme. To pogotovo vrijedi za vrijeme radnog tjedna, ali ako ćete se pridržavati istog ritma i vikendom bit će vam puno lakše.

8. Uklonite svjetlosne i zvukovne podražaje iz sobe i stvorite potpuni mrak bez elektroničkih uređaja. Ako treba stavite masku za spavanje i čepiće za uši.

9. Provedite dovoljno vremena krećući se na danjem svijetlu jer će poboljšati opće stanje organizma, a tako i san.

spavanje6

10. Sa stresom se nosite tako da zapišete sve svoje probleme na papir te pokušate napraviti planove za neka moguća rješenja kako bi probali reducirati brigu. Na taj način oslobađate um i usmjeravate energiju na odmor.

Ako i nakon svega još uvijek imate problema sa spavanjem, provjerite radi li se možda o lošem madracu, jastuku, krivom položaju kreveta ili nekom dubljem zdravstvenom razlogu kojeg može riješiti liječnički pregled.

Foto: Wildfox

Komentari