Kako savladati ‘blues’ nakon povratka s godišnjih odmora

Mnogi se nakon godišnjih odmora osjećaju melankolično, sjetno, čak i depresivno. Normalno je to stanje nakon bezbrižna minimalno dva tjedna negdje na moru, s obitelji, prijateljima, kada niste o ničemu stresnome razmišljali ili vodili brigu. Postoji čak strani stručni termin za to prijelazno razdoblje prije (ili tijekom početka) povratka ka svakodnevnim obavezama, poslu i dnevnoj rutini koja će potrajati sve do zimskih blagdana – ‘post-vacation’ ili ‘post-travel depression’.

No, to neugodno razdoblje možete savladati i proći brže kroz njega nego što ste očekivali! Uz malo odlučnosti i brige za sebe , sve se može. Slijedite sljedeće korake i garantirano ćete se ubrzo osjećati mnogo, mnogo bolje.

Organizirajte raspored spavanja. Da, dobro ste pročitali! Ako ste putovali, boravili u mjestu druge vremenske zone, ili jednostavno zamijenili dan za noć i dugo spavali ujutro, najlakše je vratiti organizam, pa tako posljedično i psihu, u ravnotežu uspostavljanjem ritma spavanja.

Idite na počinak u isto vrijeme i navijte alarm za buđenje svaki dan u isto vrijeme, makar ne morali na posao sljedeće jutro. Dobra je to vježba za brz i što bezbolniji povratak u surovu stvarnost, daleko od mora i sunca.

Planirajte povratak s odmora i putovanja nekoliko dana ranije. Tih par dana boravka kod kuće idealno je za aklimatiziranje starom i poznatom gradu i na kraju svom privatnom prostoru gdje živite. Također, dobit ćete na vremenu za raspakiravanje, slaganje i pospremanje te bez stresa i dodatnih obaveza nećete početi svoj prvi radni tjedan.

spavanje

Podsjetnici i uspomene su bitni – i oni od kuće i oni s putovanja. Na odmor i putovanje ponesite par sitnica koje svakodnevno koristite kod kuće, npr svoj dnevnik, neki ukras za noćni ormarić, uokvirenu sliku sebe i voljene osobe, kućnog ljubimca ili sl. i postavite taj predmet na najsličnije moguće mjesto na kojemu kod kuće stoji. Isto tako, na povratku s odmora ponesite suvenir koji će vas podsjećati na neki urnebesni, lijepi iznimno pozitivan trenutak ili iskustvo tijekom odmora ili putovanja. Na taj način, makar podsvjesno, to tranzicijsko doba činite manje bolnim.

bali22

Ako je odmor bio toliko dobar i povratak u stvarnost je zapravo bolan i ne možete prestati biti pod dojmom, najbolji način izlaska iz te zone jest odmah početi planirati sljedeće putovanje i odmor. Po mogućnosti jesensko ili zimsko jer će vaš ‘mindset’ ta aktivnost prebaciti u drugu zonu i na kraju, radovanje onome što tek dolazi. Znajući da vas za par mjeseci čeka jednako, ako ne i više, zabavno i opuštajuće iskustvo moći ćete lakše nositi se sa svakodnevicom.

T.R.

Foto: Instagram, Wildfox SS16, Journal arhiva

Komentari