Zašto i kako provesti vikend u miru i tišini?

tekst2

Subota i nedjelja su dani stvoreni da se posvetimo sebi, svojim najdražima i svojem okružju. Privremeni zaborav na posao, stres i obaveze pozitivno utječe na mogućnost opuštanja i relaksaciju. Iako su mnogi ovaj vikend rezervirali za Valentinovo i izlazak s najdražom voljenom osobom, ponekad su mir i tišina najbolji način za napuniti baterije i za osloboditi se crnih misli. U nastavku vam otkrivamo kratki pregled stvari zbog kojih ćete poželjeti otići na neko osamljeno mjesto i maknuti se od svega te provesti vikend nakon kojeg ćete se osjećati odmorno, svježe i spremno za nove izazove.

Energija kao pokretač snage
Koliko ste puta izgovorili: ”Ne mogu, nemam snage” ili ”Iscrpljena sam od svega, dosta mi je”? Provođenjem vremena u prirodi, šetnji, zelenilu, tišini i miru, daleko od urbanog života i gužve prikupit ćete novu, pozitivnu energiju i napunit ćete baterije za nove radne zadatke i rješavanje problema koji vas očekuju svaki ponedjeljak iznova. Tu i tamo je potrebno ‘pobjeći’ od ubrzanog životnog stila i svega što uz nj dolazi. Svakodnevni unutrašnji nemir i stres oduzimaju vam veliku količinu snage. Provedite vikend na nekom mirnom mjestu ili ostanite doma, ostavite nakratko iza sebe probleme i prepustite se sanjarenju, miru i šutnji.

tekst još

 

Šutnja gradi disciplinu
Držati jezik za zubima i ne izreći svoje mišljenje čak i kada znate da ste u pravu jedna je od najtežih stvari s kojima se ponekad morate suočiti. Unatoč tome što ste sigurni kako bi vaš argument ili tvrdnja bili u potpunosti točni, činjenica je da se u nekim slučajevima naša želja ostvari čak i kada u vezi njenog ostvarenja ništa ne poduzmemo. Šutnja pomaže u izgradnji motivacije i discipline te vam dokazuje da imate ono što je potrebno za suočavanje s novim izazovima. Neka vam neradni dani koriste kao vježba za šutnju, a istovremeno se usredotočite na opuštenost; budite smireni. Ako ste sposobni svoju volju i ciljeve ‘izgurati’ do kraja bez nepotrebnih konflikata i negativnih argumenata, sigurno je kako ćete uspjeti u svojem naumu jer ipak, ne kaže se uzalud da je šutnja zlato.

Vrijeme za preispitivanje samog sebe
U svim čarima, pogodnostima, ali i obavezama današnjeg svijeta u kojem se nalazimo više se ni ne stignemo zapitati što zapravo radimo, kako naša svakodnevna rutina utječe na nas te kamo nas ona vodi. Iskoristite vikend za odmor i kratkoročni bijeg od problema, ali ujedno se možete i preispitati. Jednostavnim pitanjem ”Jesam li sretna?” možete riješiti mnogo nedoumica. Ne dajte da zbog pretjerane zauzetosti i poslovnih briga zaboravite na dobrobit same sebe.

tekst

Disanje
Šutnja je idealna tehnika za usavršavanje pravilnog disanja koje je temelj za zdravi život i opuštenost. Sve je lakše kada ne govorimo; usredotočeniji smo, imamo više koncentracije, ali i inspiracije te bolje razmišljamo. Poznato je kako je teško bit svjestan ritma disanja te se upravo zbog toga ponekad nužno smiriti i prepustiti šutnji.

tekst3

Foto: Wildfox, Toast, Free People

Komentari