Kako prirodnim namirnicama spriječiti opadanje kose

Svaka godine s krajem ljeta i početkom jeseni velika većina žena primjećuje da im kosa pojačano opada. Priroda se priprema za hibernaciju pa tako i odbacuje zelenilo. Slično se događa i s našim tijelima, organizmom – odbacuje se kosa, koža postaje suša, baš kao i biljke u ovo doba godine.

opadanje kose naslovna 2

No, nekima ta promjena donosi povećane promjene koje mogu voditi i do trajnijih stanja što svakako želimo izbjeći. Doba jeseni prirodno i jest period pripreme za zimu i loš(ij)e vremenske uvijete. Kako se određene biljke i životinje pripremaju za zimu, tako i mi trebamo pripremati svoje tijelo za taj period i najbolje ćemo to učiniti prehranom. Na svoj jelovnik trebamo staviti namirnice koje će nam dati energiju i bogate su vitaminom B, A i C te željezom.

opadanje kose post 2

Preporučljivo je da se obrok sastoji od sezonskog povrća, kao što je buča, poriluk, paprika, zelje i slično s puno svježe salate pripremljene s jabučnim octom, limunom ili limetom, kad god je moguće. Dobro je obrok obogatiti ukiseljenim povrćem kao što su zelje, cikla, paprika i masline. Tople juhe, miso juhe i razna variva izvanredna su za ovaj dio godine. Ukoliko se između obroka piju svježe cijeđeni sokovi od povrća i voća za prirodno podizanje imuniteta i obranu od prehlada i gripa naše će tijelo biti ne samo grijano, već i opskrbljeno potrebnim enzimima neophodnim za nesmetane funkcije organizma.

agrumi post

Kosu je prije nastupa hladnih dana pametno urediti kako se već istanjeni vrhovi, pod utjecajem hladnog zraka ne bi jače uništili. Njega kose ujesen trebala bi se sastojati od blagih, prirodnih šampona. Obavezno je korištenje prirodnih regeneratora ili nanošenje male količine ulja na vrhove kose, kao što je arganovo ulje (Argania spinosa) ili ulje makadamije (Macadamia integrifolia). Maske za kosu koje sadrže ricinusovo ulje (Ricinus communis) su vrijedan dodatak za održavanje sjajne i njegovane kose tijekom jeseni i zime.

ulje post

Pojačano ispadanje kose može upućivati i na nedostatak željeza i cinka u organizmu, a krivca za lomljivu kosu možete pronaći i u nedostatku vitamina A. Stoga se preporuča jesti zeleno i žuto povrće, iznutrice i mliječne proizvode koji su bogati navedenim mineralima i vitaminima. Dobar izvor željeza su i grožđice koje igraju važnu ulogu u proizvodnji hemoglobina, dijela krvi koji prenosi kisik u organe i tkiva. Dobra cirkulacija krvi u glavi stimulira rast kose i sprečava njezino opadanje tako da biste trebali uvesti i masažu vlasišta u prosjeku 2 do 3 puta tjedno. Pojačano opadanje kose morali biste ovakvom prehranom spriječiti kroz mjesec dana, u slučaju da to ne uspijete, poželjan bi bio posjet liječniku.

kosanaslovna1

Foto: Shutterstock

Komentari