Kako pametno jesti?

tekst 3

Gledano s aspekta hrane i konzumiranja raznih namirnica, postoji nekoliko tipova žena; one koje jednostavno uživaju u hrani i ne obaziru se koliko će kalorija unijeti u sebe. Zatim su tu one osobe koje imaju točno određeno u kojem trenutku i koliko će toga pojesti – paze na liniju i ne jedu ništa što bi moglo narušiti njihov izgled. Pod zadnjim tipom podrazumijevaju se žene koje jednostavno jedu kad su gladne i kad imaju potrebu nešto prigristi. Bilo kako bilo, činjenica je da bez obzira na to kakav stav prema hrani imamo i koliko pazimo na to što jedemo, postoji velika poveznica između vrsta namirnica koje jedemo, kako ih jedemo i kako se nakon jela osjećamo. U nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga kako pametno jesti i kako se zadovoljiti hranom na pravilan način.

Pripazite na položaj i mjesto gdje jedete
S obzirom na mnoge obaveze i svakodnevnu zauzetost, česta je pojava da žene jedu u autu, za radnim stolom, ispred računala…To nikako nije preporučljivo zbog dva razloga; prvi se odnosi na nečistoće i bakterije koje vas u tom trenutku okružuju, što na vašim rukama, što na površini i okružju gdje se jelo nalazi. Drugi se odnosi na neudobnost i neopuštenost. Odvojite par trenutaka za sebe kako bi u miru mogli pojesti. Promislite o tome što i kako stavljate u sebe. Takav način razmišljanja pridonijet će zdravlju vašeg organizma i tijela.

tekst1

Dišite
Netom prije uzimanja obroka udahnite duboko par puta, opustite se i smirite. To će imati pozitivan učinak na vaše razmišljanje o hrani, načinu na koji ćete se ‘ponašati’ u vezi nje te na osjećaj koji će vam ona donijeti. Općenito, pravilno i duboko disanje dobro utječe na koncentraciju zbog čega ćete se u ovom slučaju ograditi od svih ometanja i problema, imati 15 minuta za sebe i jelo koje se nalazi ispred vas te ćete biti usredotočeni samo na pravilno jedenje i užitak koji vam ono donosi.

Zaboravite na prste, koristite vilicu i nož
Istina je da će ljudi koji ne mogu odvojiti sat vremena za ručak tijekom radnog dana vjerojatno uzeti neku ‘usputnu’ hranu, a isto tako poznato je da se jela poput tortilla ili toplih sendviča u većini slučajeva temelje na jedenju iz ruke. Ipak, potrebno je pripaziti. Primjerice, pojest ćete više pizze ako ju unosite rukom za razliku od komada koje ćete pojesti koristeći se priborom za jelo. Radi se o tome da dok jedemo rukom ne razmišljamo i nismo svjesni količine namirnice koju unosimo u sebe. Istovremeno, zanemarivši vilicu i nož, kalorije pronalaze lakši put do naših masnih naslaga, osobito ako smo u ležećem položaju ispred televizora.

slider

Žvačite i usporite
Zbog pretjerane gladi i kruljenja u želucu, mnogi zaboravljaju prožvakati zalogaje. Slina i zubi imaju veliki doprinos u žvakanju jer njihovim zajedničkim radom dolazi do pravilne razgradnje hrane u  našem tijelu. Čak i ako ‘umirete od gladi’ potrudite se ne razmišljati o tom neugodnom osjećaju. Umjesto toga usporite i skoncentrirajte se na okus i raznolikost namirnica na tanjuru. Učinite da vaš obrok ne bude još jedna od obaveza već trenutak užitka i zadovoljstva.

Zaustavite se u trenutku sitosti
Budite svjesni da nije nužno pojesti apsolutno sve što je pred vas stavljeno. Jedite koliko možete i koliko trebate. Ukoliko ogladnite za sat vremena, slobodno uzmite novu malu porciju. Potrebno je slušati svoje tijelo i njegove zahtjeve. Pretjerivanjem u jedenju ne postiže se baš ništa.

Foto: Wildfox

Komentari