Kako poboljšati koncentraciju

Vrijeme je ispitnih rokova, državne mature i zadnjih dana na poslu prije godišnjeg odmora. Pod stresom ste jer neuspjeh ne dolazi u obzir, a u mislima svako malo odlutate negdje drugdje jer radije biste negdje uživali na plaži nego vrijeme provodili za stolom i kompjuterom učeći ili radeći. Upravo u to vrijeme bitno je održati koncentraciju na to što radite kako biste bili produktivniji i posao obavili brže i bolje, te uklonili element stresa i opušteno dočekali odmor.

002

Ne radite više stvari odjednom. Nećete prije završiti. Odredite prioritete, odnosno zadatke koje trebate najprije obaviti ili gradivo koje trebate najduže učiti i zapišite ih na papir kako biste se u svakom trenutku mogli orijentirati. Osim što ćete znati kako stojite s obvezama koje morate ispuniti, ako ih zapišete na papir, ne morate se brinuti da ćete ih zaboraviti te se možete posvetiti onome što trenutno radite.

006

Uklonite sve što vas može ometati u radu i učenju. Osim što nered i hrpe papira na stolu mogu odvratiti vašu pažnju, mogu vam stvarati i dodatnu nervozu i stres jer predstavljaju sve obaveze koje vas još čekaju. S vremenom vas taj nered na stolu može početi gušiti jednako kao i sve obaveze koje još imate na umu. Zamislite svoj stol kao ono što se trenutno događa u vašoj glavi, ako je zatrpan hrpom papira, i vaš um će biti zatrpan hrpom misli, a ako se na njemu nalazi samo ono što trenutno radite, moći ćete se koncentrirati na tu jednu stvar. Ako vam se i dogodi da izgubite fokus, nemojte odmah živčaniti nego se zaustavite i osvijestite što vas je prekinulo u koncentraciji i pronađite način kako to riješiti. Možda ćete nabaviti čepiće za uši zbog glasne muzike, zamoliti kolegu da tiše priča na telefon ili isključiti zvuk na mobitelu.

001

Ne provjeravajte mailove i telefon svake minute. Iako znate da niste dobili niti jedan novi mail ili poruku, navika provjeravanja idealan je način da malo pobjegnete od onoga što radite. Međutim, svaki put kad to napravite, gubite fokus i vrijeme. Mail ćete provjeriti kad završite s onime što trenutno radite, jer ionako eventualni novi zadatak koji ste dobili mailom ne možete krenuti raditi dok niste završili ovaj na kojem trenutno radite.

003

Radite pauze. Svi znamo da je teško dugo držati koncentraciju i produktivnost, stoga je poželjno raditi kratke pauze svakih sat vremena. Ustanite s mjesta i napravite nekoliko koraka kako biste protegnuli noge – natočite si čašu vode koju ćete držati na stolu kako biste se sjetili piti dovoljno, izvedite psa na dvorište ili izađite na balkon kako biste upili malo sunca. Pauzu nikako nemojte koristiti za provjeravanje društvenih mreža jer ćete tako samo još više umoriti oči i oduzet će vam više vremena nego što ste planirali pa će vam biti teže vratiti se onome što ste radili.

Foto: Wildfox, Shutterstock

Komentari