Kako pametno prekršiti dijetu

Rigorozne dijete za mršavljenje koje traju dvadesetak dana zabranjuju unos namirnica kao što su kofein, alkohol, šećer, ugljikohidrati, mliječni proizvodi i slično. Umjesto takvih dijeta bolje je prihvatiti generalno zdrav način prehrane u kojem ipak ima mjesta za povremene odmake. Pročitajte koja to pravila dijete možete prekršiti i svejedno izvući pozitivne rezultate.

dijeta1

Šećer je namirnica koja se u svim dijetama pojavljuje kao prva zabrana. Iako je istina da unos šećera treba ograničiti, čak ni najzdravije osobe, osobni treneri ili doktori toga se ne pridržavaju u potpunosti. Gledajte na šećer kao na užitak u kojem ćete uživati povremeno. Ako želju za slatkim pokušate utažiti jabukom, pa maslacem od kikirikija, pa dijetnim pudingom, pojest ćete više nego što ste namjeravali, a svi znamo da jabuka nije prava zamjena za par kockica čokolade. Zato se počastite omiljenom slasticom, ali smanjite porciju i radite to otprilike jednom tjedno.

shutterstock_135808097

Ugljikohidrati su našem tijelu omiljeni izvor energije, stoga ih ne treba potpuno izbaciti. Bijeli kruh i tjesteninu zamijenite kruhom cjelovitog zrna i cjelovitim žitaricama. Kvinoja, integralna tjestenina i smeđa riža sadrže proteine koji će vašem tijelu dati potrebnu energiju i duže će vas držati sitima, što će spriječiti prejedanje kasnije. Isto tako, ne izbjegavajte masnoće jer nisu sve loše. One koje dolaze od ribe, sjemenki, orašastih plodova i maslinovog ulja dobre su za vas i trebate ih uvrstiti u prehranu.

shutterstock_190927721

Ne pouzdajte se u dijetne grickalice, napitke i proizvode. Takve namirnice pune su umjetnih zaslađivača i pojačivača okusa koji su jednako nezdravi kao i šećer. Nakon takvih obroka osjećat ćete se jednako gladnima, pa ćete vrlo vjerojatno uzeti još, što opet dovodi do toga da pojedete više no što biste trebali, a svejedno nećete dobiti tijelu potrebne nutrijente. Kod svakog obroka radi se o kvaliteti hrane, a ne o kalorijama ili količini. Zato prestanite brojati kalorije i usredotočite se na kvalitetne namirnice koje će vaše tijelo bolje iskoristiti.

shutterstock_169621412

Ako ste se do sada pridržavali pravila da ne jedete poslije večere, više ne budite tako strogi. Ako vježbate navečer, vašem će tijelu trebati dodatna energija, a čak i ako ne vježbate, a ogladnite nakon večere, ne idite na spavanje s osjećajem gladi nego se zasitite zdravim snackom. Uskraćivanje obroka i omiljenih namirnica u vama će probuditi nezadovoljstvo i osjećat ćete se kao da nešto propuštate. Bit ćete manje motivirani za vježbanje i bilo kakve druge aktivnosti, a želja za zabranjenim samo će rasti dok na kraju ne pokleknete u potpunosti i pretjerate s nezdravim prejedanjem. Zapamtite da si uz svakodnevnu zdravu i uravnoteženu prehranu možete dopustiti povremeno uživanje u zabranjenom voću bez posljedica na vašu liniju i zdravlje, zato se nemojte osjećati krivima nego uživajte.

Foto: Mink Pink, Shutterstock

Komentari