Kako otjerati jesenski blues?

Free People

Free People

Jeste li jedna od onih osoba koja voli promatrati kako lišće mijenja svoju boju, koja voli hladnije vrijeme i svježinu u zraku koju donosi jesen? Vjerojatnije je da se možete poistovjetiti s mnogobrojnijom grupom kojoj je lišće obojano melankolijom, zrak ispunjen nostalgijom za dugim i toplim ljetnim danima, a njegova hladnoća podsjetnik na dugu i okrutnu zimu ispred nas.

Neovisno o tome u kojem se opisu prepoznajete, činjenica je da promjena ljeta u jesen utječe na sve, čak i one najpozitivnije među nama. Ako se osjećate drugačije no što ste se osjećali za ljetnih mjeseci, imajte na umu da je riječ o najnormalnijoj reakciji vašeg organizma na hladnije i kraće dane, a za one koji promjene osjećaju intenzivnije definiran je termin jesenski blues.

Free People

Free People

Jesenski blues opisuje se spojem umjerene depresije, nedostatkom motivacije i manjkom energije. Bilo da je osjećaj jesenskog bluesa nešto što nikad niste iskusili ili vam se svake jeseni opet iznova vraća, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za ispunjenije hladnije dane u kojima neće biti mjesta negativnosti.

ISKORISTITE JUTRO

jesenska-melankolija-2

Urban Outfitters

U vrijeme kada dani postaju sve kraći, sve bitnije postaje iskoristiti jutro kako bi upili što više sunčeve svjetlosti. Probudite se malo ranije i odvojite nekoliko minuta za kratku šetnju jer je i za najoblačnijih dana svjetlost vani 500 do 1000 puta svjetlija od one u vašem domu ili uredu. Kratka šetnja pomoći će vam da dan započnete s pozitivnim predznakom, a vašemu tijelu dati će dozu prijekopotrebnog vitamina D.

STVORITE ZDRAVE NAVIKE I BUDITE IM DOSLJEDNI

Adidas@adidaswomen

Dnevna rutina koja uključuje neki oblik fizičke aktivnosti i pravilnu prehranu poželjna je u svako doba godine. No, hladnoća jesenskih i zimskih mjeseci često nas zadržava unutar našeg doma gdje najviše vremena provodimo ispred malih ekrana zbog čega je bitnije no ikad organizirati svoj dan i u njemu pronaći vrijeme kada ćete spremiti zdravi obrok i vrijeme posvećeno vašem omiljenom obliku fizičke aktivnosti. Odlučite li jutro započeti tjelovježbom, osim što će vas osloboditi nagomilanog stresa, utjecati će i na povišenu razinu energije kroz cijeli dan.

Zdrava prehrana imati će jednako snažno pozitivno djelovanje. Zbog reduciranog stvaranja serotonina u tijelu, poznatijeg kao „hormona sreće“, nesvjesno ćete birati tjesteninu, rižu i krumpir u čemu nema ništa loše. Bitno je samo da umjesto rafinirane i prerađene hrane birate kompleksne ugljikohidrate poput smeđe riže, integralne tjestenine i kruha, povrća i voća koji će vašem tijelu i umu dati hranjive tvari te stabilizirati krvni šećer i razinu energije. I nemojte zaboraviti na osam čaša vode kao preporučenu dnevnu dozu i najlakšu i najbitniju naviku koju možete usvojiti.

UŽIVAJTE U DRUŽENJU S PRIJATELJIMA

ikea-stolIKEA

Iako je ponekad teško napustiti toplinu vlastitog doma, omotajte se toplim šalom, izađite i uživajte u zabavnim aktivnostima u društvu prijatelja. U tjednu rutinu uvedite zajednički doručak, ručak, kavu ili šetnju i otjerajte depresiju ugodnim društvom. Čak će i nešto jednostavno poput kratkog poziva ili poruke uljepšati dan vašim najdražima, ali i vama dati osjećaj satisfakcije.

POČASTITE SE RELAKSACIJOM

Nakon što ste uspješno priveli radni dan kraju, uveli u njega zdrave navike i posvetili dio svog vremena obitelji i prijateljima, nemojte zaboraviti na sebe. Odmorite se, uživajte u opuštajućoj kupki, pročitajte knjigu ili omiljeni časopis, isključite alarm vikendom i produžite san za do sat vremena ili popodne odrijemajte pola sata. Isprobajte jogu ili se okušajte u mentalnim vježbama poput meditacije i pozitivnog razmišljanja koje će otjerati stres i jesenski blues, a u vama izazvati osjećaj mira i prizemljenosti.

PRIGRLITE JESEN I ZIMU

Estee Lalonde@esteelalonde

Umjesto izbjegavanja hladnoće, prigrlite njezine pozitivne strane. Uživajte u pečenim kestenima, isplanirajte zimovanje i isprobajte zimske sportove, utoplite se čašom kuhanog vina ili punča. Gledajte na jesen i zimu u pozitivnom svjetlu i iskoristite mogućnost za uživanje u svim zabavnim aktivnostima koje ova godišnja doba nude.

I ako vam još uvijek treba utjeha za kraj, za samo par mjeseci, ovo će razdoblje proći.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

Komentari