Kako ostati u formi nakon ljeta

Ljeto je vrijeme lakše hrane, povećane aktivnosti i općenito boljeg, zdravijeg osjećanja organizma. Ako ste bili redoviti u vježbanju prije ljeta (za ljeto!) i zadovoljni novostečenom kondicijom, boljim izgledom i općenitim ljepšim, zdravijim stanjem organizma, nastavite tim tempom kako biste zadržali dobru formu i nakon ljeta.

sport 1

Vratili ste se s ljetovanja i svakodnevne obaveze vam ne dopuštaju onoliko vremena koliko biste htjeli posvetiti tjelovježbi i općenitoj brizi za tijelo. Osjećate se i izgledate odlično, preplanuli, u formi i želite to zadržati, a uz svakodnevni ritam koji vas očekuje nakon ljetovanja to izgleda kao nemoguća misija. No, ne očajavajte, postoji i rješenje za takve situacije, pogotovo dok još traje lijepo vrijeme. Iskoristite naredna dva mjeseca ugodnog vremena kako biste povećali svoje aktivnosti na otvorenome.

sport 2

Krenite na posao biciklom, pogledajte imate li označene biciklističke staze na putu do posla te koliko je adresa posla udaljena od adrese doma. Idealno bi bilo da svaki dan vozite bicikl otprilike sat vremena, što znači da bi adresa posla trebala biti udaljena otprilike pola sada od doma. Svaka veća udaljenost je više nego dobro došla. Naravno, to ne znači da biste trebali pedalirati svaki dana sat i pol do posla, nađite koje vam je optimalno vrijeme za vožnju do posla i uvedite to kao svakodnevnu naviku, tijelo će vam biti zahvalno!

bicikl post 1

Za vožnju biciklom na posao trebat ćete razmisliti o odjeći i opremi za bicikl kako biste neometano mogli prenijeti i dodatne stvari koje nosite na i s posla – torbu, laptop, kupljene namirnice na povratku s posla kući… No, ništa od toga vam ne bi trebalo zadavati glavobolju, čak možete biti kreativni i izraziti svoju osobnost kroz te biciklističke i modne dodatke.

setnja 1

U slučaju da vam je adresa posla udaljena hodom pola sata ili manje, svakako preporučujemo da na posao idete pješice. Jutarnjom šetnjom ćete izbjeći gužvu javnog prijevoza, zagušenost ceste i ubitačni sjedeći položaj u automobilu. Ionako će oni koji rade u uredu većinu dnevnog vremena provesti sjedeći za računalom, što znamo da je najgora moguća opcija za tijelo.

sport 5

Tijekom rujna se opet aktiviraju razne škole trčanja – jednostavnim traženjem preko interneta naći ćete postoji li u vašem gradu škola trčanja – ako postoji, svakako se upišite u nju, posebno ako volite pojačanu tjelesnu aktivnost! Škole trčanja ne samo da vas uče ispravnom trčanju, već ga čine iznimno zabavnim te vas obavezuju na redovitu i kontinuiranu brigu o vašem tijelu i zdravlju općenito. Zarazne su i svakako ih preporučujemo.

No, ako vam je raspored toliko ispunjen dnevnim obavezama da vam se čak i ova tri prijedloga čine nedostižnima (iako moramo napomenuti da je polusatnu šetnju do posla teško opravdati) predlažemo da pratite neke od you tube kanala gdje ćete prateći upute za vježbanje zadržati formu. Donosimo dva kanala za joga vježbanje koja su jednostavna i zanimljiva za pratiti. Zamka je da nećete biti dovoljno disciplinirani u tome, da ćete preskakati obećanje dano sami sebima, u tom slučaju bilo bi idealno da s partnerom ili  sl. krenete pratiti kanale i vježbati prema njihovim uputama te vaše dogovore termina vježbanja shvatite i kao vrijeme provedeno u kvalitetnom druženju što svakako pridonosi ozbiljnom pridržavanju dogovora.

Kombinirajući ove prijedloge aktivnosti zadržat ćete formu, uživati u lijepom vremenu i na otvorenome tako da će i početak novog radnog svakodnevnog perioda biti lakši.

Foto: Zara, Mango

Komentari