Kako osloboditi tijelo od toksina?

U našim tijelima se svakodnevno akumuliraju razni toksini. Ulaze u naš organizam uglavnom kroz prehranu (aditivi, pesticidi, konzervansi…), prejedanjem i lošim prehrambenim navikama (kad smo pod stresom ili tijekom bolesti), s vodom, zagađenim zrakom, proizvodima za njegu tijela, dekorativnom kozmetikom, proizvodima za čišćenje… Uglavnom se akumuliraju u većoj količini tijekom zime kada više jedemo, a manje se krećemo. Ako stalno osjećate umor i tromost onda je vrijeme da oslobodite tijelo od toksina sa zdravim zelenim smoothiejima!

detoksikacija

Ljudi koji žive na zapadu doslovno su “okruženi” toksinima, kako onima iz okoliša, tako i onima koje naš organizam prirodno proizvodi obavljajući određene funkcije. Kako teret toksina s godinama postaje sve teži, naši organi zaduženi za njihovo izbacivanje ne mogu više redovito obavljati svoju funkciju. Iz tih se razloga toksini akumuliraju u našem organizmu i s vremenom počinju uzrokovati probleme.

Detoksikacija je nužna za održavanje našeg zdravlja, dobrobiti, mladosti, vitalnosti i mentalnog zdravlja.
Njome zapravo omogućavamo našem tijelu efektivno izbacivanje toksina. Jednostavnije rečeno, o detoksikaciji govorimo kad nam je unos toksina manji od njihove eliminacije. U takvom stanju, naš organizam je “čist”, a naše tijelo je u ravnoteži – naša probava, apsorpcija hranjivih tvari i eliminacija štetnih tvari mnogo je efektivnija, imunitet nam je jači, a tijelo ima sposobnost “samoizliječenja”.

detoksikacija

Proljeće se smatra idealnim vremenom za brigu o našem organizmu i efektivnu detoksikaciju. Međutim, ako imate manjak energije, osjećate se iscrpljeno i umorno, nemojte čekati godišnje doba nego odmah uvedite promjene u vaš život.

Jedan od bitnih koraka pritom je izbacivanje prerađene hrane iz naše prehrane (slane i masne grickalice, fast food, ostala već gotova jela), pržene hrane, proizvoda od bijelog brašna, šećera i slatkiša, pretjerane konzumacije soli, slatkih i gaziranih pića, alkohola, cigareta i kofeina. Ako je moguće, bilo bi dobro izbaciti i proteine životinjskog podrijetla i gluten. Za efektivnu detoksikaciju potrebno je svaki dan unositi neprerađene, zdrave proizvode (s naglaskom na osnovne namirnice kako bi se osigurala kiselinsko-bazna ravnoteža), i puno svježeg voća i povrća. Naglasak bi trebao biti na zelenom lisnatom povrću bogatom klorofilom i mineralima na kojima će nam tijelo biti zahvalno.

detoksikacija

Osim salata, izvrstan način za unos zelenog povrća u naš organizam su zeleni smoothieji. Predlažemo da nam postanu dio jutarnje rutine. Za još bržu i efektivniju detoksikaciju predlažemo obogaćivanje jutarnjih zelenih smoothieja superhranom (klorela, spirulina, ječmena trava, pšenična trava, açai …) koji uz detoksikaciju i hrane naš organizam. Ako uspijete jesti mnogo svježeg voća i povrća, smoothieje, svježe cijeđene bistre sokove i dosta svježih prehrambenih namirnica tijekom dana, osjećat ćete se i izgledati zdravo, mlado i revitalizirano!

Recept za “Zeleni detox” smoothie:
• 1 banana,
• 1 jabuka,
• svežanj špinata,
• sok od ½ limuna,
• 3 čajne žličice pšenične trave u prahu i
• voda!

Smiksajte sve sastojke u blenderu, sjednite, opustite se i uživajte u svom detox smoothieju!

detoksikacija

Recept za 1-1,5 litru smoothieja “Rajsko voće”:

• jabuka
• banana
• naranča
• kivi
• jagode
• kruška
• avokado
• voda

Smiksati u blenderu i po želji dodati neku od detoksikacijske superhrane: klorelu, spirulinu, ječmenu travu, pšeničnu travu, açai, MSM …

Navedeno voće je samo prijedlog, ali upotrijebite bilo koje sezonsko voće koje volite i uklopite ga u svoj jutarnji smoothie. Iskoristite te darove prirode kad su našem organizmu najpotrebniji!

Tekst: Barbara Medić, Bio-svijet.hr

Komentari