Kako osjetiti madridsku vibru i što sve morate probati u tom gradu

Madrid me oduševio! Doduše, rekla mi je prijateljica da mene sve oduševi i da nisam više mjerodavna, no istina je da mi je svugdje lijepo i da ne želim ni pisati o stvarima koje mi nisu lijepe, ali Madrid me malo više oduševio nego drugi gradovi. 🙂

Svaki grad je lijep na svoj način, ali malo koji grad odiše energijom svjetskog grada. Madrid definitivno ima dozu svjetskog u sebi. I zaista vjerujem da promatrajući raznolikost ljudi i raznolikost kuhinja koje se nude možete uvidjeti koliko je neki grad ‘otvoren’!

Plaza Mayor

Plaza Mayor

Imala sam sreću da putujem sa prijateljicom koja je gotovo svako ljeto, od svoja 33 ljeta, provela u Španjolskoj tako da je jako dobro upoznata s njihovom kulturom. Inače kada zajedno putujemo ona me navigira, a ovog puta je poslužila i kao kompas što sve moram kušati!

Španjolci su veseli, razigrani, društveni i pričljivi. Jako pričljivi! Rekla bi moja prijateljica – moraju si malo popričati. U jednom smo restoranu, kad smo završile s jelom, zatražile račun. Kako su neki gosti taman bili na odlasku, konobar se zadržao s njima i nikako da nam račun i donese. Ja sam prijateljicu uvjeravala da je nije razumio i da ga zove ponovno, a ona mene da ju je razumio, ali da se oni moraju još malo ispričati. Konobar je došao nakon dobrih 15 minuta s računom kao da smo ga netom zatražile. Tek sada ne shvaćam zašto se za nas Dalmatince kaže da smo usporeni! 🙂

Tapasi

Tapasi

Osim što su pričljivi, vole jesti! Toliko vole jesti da je sasvim normalno ići u restoran u 23 sata! Svi restorani u kasnim večernjim satima su dupkom puni i to je njihova tradicija.

Od tapasa su napravili mala remek-djela, većina hrane im je pržena, a osim vina jako vole i pivo!
Bila su to kratka, ali slatka 4 dana! Evo mojih preporuka kako u kratkom vremenu osjetiti madridsku vibru!

Kava u Malasañi

Malasaña je madridska cool, hipsterska četvrt koja me od svih četvrti najviše podsjeća na Berlin. U tipičnom berlinskom “I don’t care” điru u njoj nema čega nema, od šarmantnih caféa, do trendovskih gluten free restorana i smoothie barova, skupog namještaja, mladih dizajnera, voćarnica, opuštenih stanovnika i malo turista. Izgubite se kroz male uličice, promatrajte zgrade, lutajte… Teško možete pogriješiti, ali moja preporuka bi bila popodnevna kavica u Lolina Vintage Caféu.

madrid-Malasana

Malasaña

Clara con limon

Ili pivo s limunom, najčešće od 0.2 dcl. Svakako probajte i madridsko Mahoe pivo. Često uz pivo jedu i “pipas”, odnosno pržene sjemenke suncokreta koje možete kupiti u bilo kojem manjem ili većem supermarketu. Ja sam samo trpala jednu za drugom u usta dok prijateljica nije primijetila da meni to nešto prebrzo ide. Trik je u tome da su sjemenke još u kori koju, nakon što je posisate, ogulite. Ja sam, naime, jela sve!

Bocadillo de Jamon y tomate

Jamon je njihov pršut o kojem bih mogla napisati poseban post. Naime, kada se svinja ugoji do 50% svoje težine, pršut se može klasificirati kao Jamon! 100 g ćete platiti oko 15 eura, ali je savršen. Svakako ga probajte i samog, ali vrlo često ga možete pronaći u sendviču s umakom od rajčica koji oni nazivaju Bocadillo de Jamon y tomate.

madrid-Bocadillo

Bocadillo de Jamon y tomate

Tortilla de patatas

U osnovi, ovo bi bila tortilja od jaja i krumpira, recimo nešto slično fritaji, ali postoje razno razne varijacije na temu. Iako se jede po cijeloj Španjolskoj, Madriđani su ovo jelo prisvojili kao svoje. Jednostavno, ukusno i svakako nešto što lako možete spremiti kod kuće. Pronaći ćete ih gotovo na svakom jelovniku!

Tortilla de patatas

Tortilla de patatas

Morski plodovi

Ostala sam iznenađena kada sam pročitala da Madrid ima najveću ribarnicu nakon Tokya! Što svakako ukazuje da ste na dobrom mjestu ako želite probati nešto morsko. Nikako nemojte ići za očitim. S obzirom da imate priliku, probajte ono što nikada niste, tipa iglice, pohanog ježa ili njihove prstace (tržnica Mercado de San Miguel ima odličan izbor).

Prstaci (navajas)

Prstaci (navajas)

Mercado de San Miguel

Ovo je moje najdraže mjesto na koje sam se vraćala čak 3 puta! Istina da je puno turista, istina da je u samom centru grada, istina da ga apsolutno nitko ne može zaobići, istina da je skuplje, ali meni je prekrasno! Od lokacije, do arhitekture sve do ponude. Nije veliko, očekivala sam da će biti veće, ali sasvim dovoljno da probate sve što sam gore navela. Svakako je početkom tjedna manje ljudi, što se bliži vikend sve ih je više i više. Prošetate kroz sve štandove, uzmete što želite jesti i piti, zauzmete stol i uživate! Radi do 2 sata nakon ponoći tako da se obilazak može lako pretvoriti u izlazak! U svakom slučaju ne zaboravite puno pričati. 🙂

Mercado de San Miguel

Mercado de San Miguel

Churros con Chocolate

‏Tipična španjolska slastica. Podsjeća malo na fritule koje se jedu u Dalmaciji ili kroštule samo se moče u čokoladu. Nisu slatke i nisu toliko masne. Često ćete naići na njih, možete ih degustrirati i besplatno na cesti, ali započeti dan u Chocolateríi San Ginés uz churros bi bila jedna od preporuka. Opet turistički, opet krcato, ali opet prekrasno!

madrid-churros

Tapas u La Latina četvrti

Zapravo bih cijelu španjolsku kulturu mogla ispričati kroz tapase. Odmah da razriješimo misterij, tapasi nisu samo na kriški kruha. Pod tapase podrazumijevaju male zalogaje koji mogu biti hladni ili topli i uglavnom se dijele. Ima nešto posebno u naručivanju tapasa. Zapravo je cijela fora je u tome da morate ići od restorana do restorana. Dođete u prvi restoran i koliko god krcat bio, naručite piće, pričekate, pričate, do tada se već oslobodilo pokoje mjesto, sjednete, naručite drugo piće, naručite tapas i nakon toga promijenite restoran i sve ispočetka. U najpoznatijoj tapas četvrti La Latina i ulici Calle de la Cava Bajas, koja je jedna od najpoznatijih foodie ulica u Španjolskoj, se nalaze mnogi tapas restorani gdje su nas apsolutno svi uputili. Nisam obišla sve tapas barove, ali ovdje gdje sam bila, bilo je super. Preporuka: La Perejila.

La Perejila

La Perejila

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Dobar tek! 🙂

Komentari