Znate li što je ‘capsule’ garderoba?

kapsulajedan

kapsuladva

@caroline_joy

Posljednjih nekoliko godina popularizirala se ideja o kapsula garderobi, načinu odijevanja u kojem je količina odjeće i modnih dodataka ograničena, a funkcionalnost i kvaliteta stavljene su ispred raznolikosti i kvantitete. Odjednom, ormari su ostali poluprazni, a internet se neprestano punio savjetima kako usvojiti i usavršiti novonastali trend. No, kako je i kada sve počelo i zašto je ovaj trend osvojio i srca velikih ljubitelja mode?

Ideji o garderobi sastavljenoj od nekoliko vrlo klasičnih komada koji nisu uvjetovani sezonskim trendovima, već se smatraju svevremenskim komadima koji ne izlaze iz mode ime je još 1970-ih dala Susie Faux, vlasnica londonskog boutiquea Wardrobe. Donna Karan bila je prva dizajnerica koja je popularizirala ovaj trend u visokoj modi svojom prvom samostalnom kolekcijom sastavljenom od sedam komada odjeće namijenjenih poslovnoj ženi koju je predstavila 1985. godine.

Minimalizam ovog trenda krajem 90-ih i na početku novog milenija zamjenjuje maštanje o walk-in ormaru i shvaćanju odjeće kao dobre investicije na što je nedvojbeno utjecao početak emitiranja serije ‘Seks i grad’ na malim ekranima. Odjednom, ormar prepun odjeće bio je novi ideal, a donedavno cijenjena jednostavnost gurnuta je na marginu. Bilo je to savršeno vrijeme za pojavu high street dućana čija je odjeća od jeftinih materijala u popularnim krojevima bila odgovor na potrebu žena za praćenjem trendova. No, bilo je samo pitanje vremena kada će doći do zasićenja prenapučenim ormarima.

Posljednjih godina trend funkcionalnog odijevanja vratio se na modnu scenu, a njegovi zagovaratelji kao rezultat ističu veće zadovoljstvo vlastitim ormarom uz puno manje shoppinga. Jedna od njih je blogerica Caroline Rector koja je 2014. godine pokrenula Un-fancy, modni blog s minimalističkim pristupom. Čestim objavljivanjem vlastitih kombinacija stvorenih sa sezonskom garderobom od samo 37 komada odjeće i obuće, mnoge je inspirirala za unošenjem istih promjena u njihove ormare. Izgledati chic više nije značilo posjedovati mnogo, kupovati redovito niti je uključivalo praćenje trenutnih trendova.

Moda je počela nalikovati jednostavnoj matematici. Formula za koju tvrde da je prilagodljiva svakom ormaru i stilu nije se mnogo mijenjala od one koju je Faux opisala u svojoj knjizi Wardrobe: Develop Your Style & Confidence. Ormar koji stvarate mora biti prilagođen vašem načinu života i obvezama te sadržavati kvalitetnu odjeću u ograničenoj paleti boja koja se može međusobno kombinirati. Broj komada ograničen je zbog čega je odjeća koja stoji u ormaru postaje stvar prošlosti. Besplatni dostupni predlošci jesu onaj na blogu Unfancy, onaj za Projekt 333 i 30×30 između kojih nema drastičnih razlika i korijeni svih nalaze se u temeljima koje je Faux postavila 80-ih.

Privlačnost jednostavnosti teorije cijelog procesa često izblijedi kada se zapravo trebate riješiti stvari koje ne nosite često, koje se ne slažu ili se teško kombiniraju s ostatkom, ali su vam neosporivo drage. Pitanje koje se nameće jest je li ovaj gotovo klinički pristup modi iz nje isisao ono najzabavnije i doveo nas do povratka gotovo univerzalnom, uniformiranom odijevanju. Naravno varijacije postoje, no primjeri uređenih kapsula garderoba nerijetko izgledaju isto: red crne, red bijele, komad ili dva u boji, sve to u vrlo basic formatu. U takvom ormaru, kao ni u bilo kojem drugom, nema ničeg lošeg jer svaki ormar priča je samo njegovog vlasnika. No ipak, primjenjivost ovog trenda ima svoje granice i nije najsavršeniji odabir za svaki ormar.

Jamie-Lee koja je popularnost svog bloga i YouTube kanala Mademoiselle izgradila na minimalnom ormaru, nedavno je objavila video u kojem je navela par razloga zbog kojih prestaje s kapsula garderobom. Jednako je učinila i već spomenuta Caroline koja je napomenula da iako je odustala od strogo strukturiranog ormara unutar 37 komada, srž same ideje o kvaliteti ispred kvantite i dalje je njegov veliki dio. Kao što su prije nekoliko godina ormari ispunjeni brzom modom postali previše, minimalizam unutar ormara sada postaje premalo.

Broj sljedbenika ovog trenda nedvojbeno je počeo opadati. Ipak, ono najbolje u ovom pristupu kao što su promišljanje o onom što kupujemo i nosimo i davanje kvaliteti materijala i kroja na važnosti iz trenda pretvorilo se u klasik koji se isplati usvojiti.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

Komentari