5 jednostavnih načina kako održati kosu zdravom i sjajnom

kosazima2

Većina se žena i djevojaka svakodnevno susreće s problemom suhe i masne kose te su nezadovoljne zbog osjetljivosti vlasišta, nedostatka sjaja i ispucalih vrhova. Kako bi tome stale na kraj, donosimo 5 jednostavnih načina koji mogu biti od velike pomoći kada je riječ o njezi kose.

Jedite hranu bogatu keratinom

Za očuvanje i brigu o Vašoj kosi jedan od najbitnijih faktora je keratin; protein koji štiti i osnažuje vlasište i kosu. On je prisutan u kupusu, grašku, pivskom kvascu, žitaricama, orašastim plodovima, sjemenkama, jabukama, avokadu, bananama, narančama, grejpu, dinji, brusnicama i datuljama. Hraneći se ovim plodovima, voćem i povrćem, vaša će kosa biti čvršća, otpornija i zdravija.

tekst5

Koristite prirodne proizvode

Raznorazni kemijski sastojci i umjetne kemikalije imaju negativan učinak na kosu. Nemojte se zavaravati čitajući etikete na bočicama različitih šampona, regeneratora i maski koje tvrde kako će se vaša kosa nakon korištenja tih proizvoda ”preporoditi”. Činjenica je da je sve što je na prirodnoj bazi najkvalitetnije i najzdravije. Stoga, radije pametno iskoristite vrijeme i potražite odgovarajuće prirodne preparate za Vaš tip kose. Time ćete postići bolji rezultat od onog kojeg ste uočili koristeći ”umjetne” mirisne proizvode.

kosazima

Napravite svoju masku za kosu

Najjednostavniji i najučinkovitiji način za brigu o kosi je upotreba maske koju i sami možete spraviti. Mi smo izabrali dvije opcije, jedna će pridonijeti ljepoti kose, a druga će se pobrinuti za njen rast i čvrstoću. Prva maska koju preporučamo je maska temeljena na kokosovom ulju, koja će vašu kosu učiniti blistavom, mekom i sjajnom. Jednostavno zagrijte par žlica kokosovog ulja i nanesite ih na kosu, prolazeći prstima od korijena do vrhova. Ostavite neko vrijeme da djeluje i da se upije te ju potom dva puta isperite sa šamponom. Druga opcija je ispiranje kose jabučnim octom čime se postiže zdraviji rast, čvrstoća i podatnost.

tekst

Pripazite na temperaturu vode za vrijeme pranja kose

Mlaka do topla voda je idealna za vašu kosu. Vruća voda je nepoželjna. Topla voda djeluje tako da uklanja masnoće, dok je za sjaj najbolje nakon nanošenja regeneratora nakratko pustiti hladnu vodu koja ujedno potiče i cirkulaciju vlasišta što je bitno za rast kose.

Rjeđe perite kosu

Što je kosa više izložena učincima šampona i regeneratora, to će se više mastiti. Naime, prirodno je da kosa zahtijeva masnoću i ”želi” ju imati; potrebna joj je kako bi se vlasište i kosa mogli razvijati i rasti. Masnoća će se pojavljivati i širiti proporcionalno s tim koliko ju mi uklanjamo. Učestalim pranjem, kosa je sve masnija pa ju zato radije treći dan stavite u visoki rep ili punđu te ju operite četvrti dan. Nakon nekog vremena, rezultati će biti vidljivi, a vi više nećete morati nanositi šampon svaki drugi dan.

Foto: Shutterstock, Reserved, Toast

Komentari