Kako od male kuhinje prividno napraviti veliku

U slučaju da svoj životni prostor ne gradite od temelja, ulaskom u već gotov stan ili kuću vjerojatno ćete biti ograničeni nekim stvarima. Ili prostorom ili budžetom da od tog prostora napravite sve što vam pada na pamet. Osuđenost na malu kuhinju uglavnom postaje jedan od problema, ali srećom uz brojne trikove od kuhinjice možete napraviti dovoljno velik prostor za sve svoje potrebe i prividno povećati prostor.

malekuhinje3

Jedan od najočitijih savjeta je izbacivanje onih elemenata koji vam apsolutno nisu nužni, uz ograničavanje komfora, nažalost. Poput perilice za suđe ili nape jer njihovo mjesto treba ispuniti prostor s policama, drugim ormarićem i slično za pospremanje stvari.

malekuhinje5

Morate biti kreativni i maštoviti te razmišljati o inovativnim rješenjima kako bi izvukli maksimum iz malog prostora. Primjerice, dati dvojnu funkciju nekim elementima te sve moguće površine prilagoditi da budu radne kako bi kuhanje bilo što lagodnije (ako imate dovoljno prostora razmislite i o malom kuhinjskom otoku koji ujedno može biti radna površina, šank i kuhinjski stol za neveliku obitelj). A to znači u nekim slučajevima i razmišljati o elementima napravljenim po mjeri što ponekad zahtijeva i dublji pogled u novčanik. Organizacija i planiranje unaprijed u ovom su slučaju vrlo važni kako nijedan aspekt ne bi bio zanemaren te kako ne bi bilo iznenađenja kad sve bude završeno.

malekuhinje4

U malim kuhinjama morat ćete razmišljati od poda do stropa, ići u visinu do maksimuma te zauzeti sav dostupan prostor s ormarićima i policama i na najviše police smještati stvari koje najmanje koristite. Problem dohvaćanja stvari riješit ćete klupčicom koja može poslužiti kao stolić u nekom drugom dijelu stana. Kako bi vizualno povećali prostor ormarići mogu imati staklena vrata ili se odlučite za otvorene police tamo gdje možete.

malekuhinje2

Opremite se s dovoljno kutija, košara, staklenki i slično da sve namirnice smještate u njih umjesto da skladištite nepotrebnu ambalažu. Košarama primjerice možete organizirati višak stvari na radnoj površini. Iskoristite svaki milimetar prostora – ako imate dostupan prazan zid ili pločice, montirajte šipku i objesite pribor za kuhanje, noževe, tave, košaricu sa začinima i slično, ovisno o veličini slobodnog prostora.

malekuhinje7

Pokušajte se usredotočiti na svijetle boje. Ako ne preferirate bijelu koja bi bila idealna za vizualno povećanje prostora, onda upotrijebite bež ili svijetlosive nijanse, a detalji mogu biti u raznim bojama koje će unijeti veselu atmosferu u prostor. Osvjetljenje je također važno pa ako nemate prirodan izvor svjetlosti se pobrinite da dovoljno svjetla pada na prostor uz koje će se prostor činiti većim.

malekuhinje1

Foto: IKEA, Alvhemmakleri.se

Komentari