Kako njegovati plavu kosu

Trendi boja kose ove sezone uz crvenu je neizostavna plava. Voljele su je žene u zlatno doba Hollywooda-a, Marilyn Monroe proslavile su upravo njene plave kovrče, a danas zvijezde posežu za efektnim frizurama da bi svojoj kosi podarili dozu zabave i glamura. Stilisti najavljuju povratak medenih i crvenih nijansi, ali dobro je znati da je odgovarajuća njega važna za zdravlje i kvalitetu vaše kose, pogotovo ako niste prava plavuša.

Kate Bosworth

Kate Bosworth

Plavuše se u prirodi pojavljuju relativno rijetko, tako da ih ima oko 1,8% u svjetskoj populaciji. Iako se pojavljuju među svim etničkim grupama i rasama, njihova najveća koncentracija je u Europi. Delikatne plave nijanse zahtjevaju više njege od tamnijih boja kose. Prirodne plavuše često imaju mnogo tanju kosu od brineta i izloženije su pogledima.

Kemijsko tretiranje i česte posjete frizeru mogu dugoročno ostaviti negativne posljedice na izgled kose. Međutim, postoje i deluxe njega za boju kose. Ako redovito posjećujete svog frizera, tada vam rješavanje izrasta mora biti dio rasporeda. Bojenjem izrasta i intenzivnim tretmanima njege svakih četiri tjedna imat ćete savršenu plavu kosu.

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe

Prirodna ulja, primjerice arganovo i ulje makadamije mogu pomoći u sprječavanju suhih vrhova i ‘slamatog’ izgleda kose. Ulje za kosu vlasi čini podatnijima a vašu boju sjajnijom. U kućnoj radinosti možete pripremiti hranjive maske za kosu od prirodnih sastojaka poput meda, jaja ili banana, uz kap limuna za naglašavanje platinasto plave nijanse. Kozmetička industrija je napredovala zadnje deseteljeće pa mnogi brendovi nude šampone za dugotrajnost plave boje, s ljubičastim mikro-pigmentima koji neutraliziraju neželjene žute tonove.

Gwen Stefani

Gwen Stefani

Zaštita kose od UV zračenja, pogotovo u toplijim danima, važna je jer plava kosa sadrži manje melanina od tamnije kose. Zrake sunca stoga će mnogo lakše prodrijeti u vašu kosu. Mnoge poznate dame slažu se u jednom, briga o nutrini čini najviše koristi cijelom tijelu. Zdrava prehrana je okosnica dobrog izgleda, a u tome vam mogu pomoći orašasti plodovi, kokosovo i maslinovo ulje, kao i redovna konzumacija proteina biljnog i životinjskog podrijetla. Nije važno planirate li postati plavuša i provjeriti da li see plavuše zaista bolje zabavljaju ili tražite inspiraciju za novi look vaše postojeće boje, zapamtite da je pravilna njega kose esencija svakog dobrog izgleda.

Foto: Gettyimages

Komentari