Kako ne pasti u zamke svakodnevne rutine?

Zapeli ste u rutini? Čini li vam se kao da se stalno vrtite u krugu kao onaj hrčak u svom kolutu u kavezu? I svaki vaš dan nalik je onom prethodnom? Svakome se dogodi da upadne u rutinu, ponavljajući iste navike i obrasce ponašanja ili takozvano sivilo svakodnevice, no to ne znači da se ne možete iz njega izvući.

Jedan od najboljih načina da ostanete “živi”, angažirani i puni životne energije i kreacije je da svakodnevno doživljavate nova iskustva i nove prilike. Kako vas rutina, koju ponekad zamijenimo i sa sigurnošću, jer je nešto nama ipak poznato i sigurno, ne bi prevarila i uvukla u uljuljkavanje, evo nekoliko savjeta kako ćete u život unijeti nove mogućnosti koje će vam razbiti monotoniju.

frances-ha-5

Nije potrebno činiti velike stvari kao ni velike promjene da bi se nešto u životu pomaknulo na bolje i na drugačije. Jednako su važne i one male promjene koje činimo tijekom dana. Za početak promjenu trebamo osjetiti u sebi, a to ne činimo na mentalnoj razini, već srcem. Kada osjetite da vam je jednostavno dosta svakodnevno voditi isti život, tada je vrijeme za promjenu. Počnite od postavljanja prioriteta.

Frances-Ha-3

Uvidite koji je to problem odnosno rutina koja vas najviše pritišće i zašto. Smirivanjem vaših misli možete doći do opcija i rješenja, ali i do spoznaje koja je to promjena trenutno najbitnija i od kuda želite krenuti. Kako smo često razapeti između želja i onoga što je život stavio pred nas, kao i onog što je netko drugi rekao da je za nas bolje, skloni smo okrivljavati sve druge, a najčešće naše roditelje, vrijeme je da preuzmemo odgovornost za sve što u životu činimo kao i za ono što ne činimo, pa tako ne moramo biti dužni i odgovorni raditi ono što se od nas očekuje, već nastojte raditi ono što želite i što vi smatrate da je dobro za vas.

frances-ha-4

Napravite plan, jer dobar plan zlata vrijedi. Razradite svoj život tako što ćete napraviti plan za iduća tri ili idućih šest mjeseci. Pogledajte što je to što želite u tom periodu promijeniti, naučiti, ostvariti ili poboljšati. Budite praktični i zadržite se u okvirima svojih mogućnosti. Činite male korake prema velikim ciljevima.

Krenite u akciju, na način da ćete jedan dan u tjednu izdvojiti za planiranje, istraživanje, postavljanje strategije i krenite. Ne odgađajte stalno zbog nečega, ne tražite izgovore i ne odugovlačite. To je kao i s vježbanjem, u jednom trenutku morate početi. Kada postavite jedan cilj, vidite što vam je sve potrebno da bi ga ostvarili. Ako želite novi posao, i za to vam nedostaju dodatna znanja, informirajte se koji tečaj bi vam bio koristan kako bi naučili neku novu vještinu ili alat koji će vam pomoći u ostvarenju vaših koraka prem cilju, upišite ga. Učite, razvijajte se i pri tom ne zaboravite da imate jako puno mogućnosti.

Frances-Ha-2

Radite na svom osobnom rastu i razvoju, upišite grupnu radionicu sa temama koje vas zanimaju, posjetite neko besplatno predavanje. Uključite obitelj, prijatelje, poznanike, kolege i sve one u koje imate povjerenja i mogu vam pomoći. Ponekad ne možemo sami i to je sasvim u redu, neće se ništa dogoditi ako potražite pomoć ili savjet.

Izađite iz kuće i pronađite nova mjesta po gradu koja će vas opustiti i zabaviti, poput šetnje nekom ulicom ili kvartom gdje još niste bili do sada. Istražite neke nove trgovine, promijenite rutu kojom idete do posla. Sjednite sami u restoran ili kafić, ako to prije ne bi učinili. Posudite ili kupite knjigu koju ste oduvijek željeli pročitati, uključite se na aktivnosti koje do sada niste probali. Okružite se pozitivnim ljudima. Provedite vrijeme u prirodi, odvojite vrijeme za sebe, za opuštanje i odmor, pa makar i na kratko. Bez obzira kako užurbanim tempom svi živimo, da bi izdvojili vrijeme za sebe, biti će dovoljno i da se ustanemo 15tak minuta ranije kako bi to vrijeme imali u miru za sebe i svoje misli.

frances-ha-6

Napravite svoje male svakodnevne rituale kojima ćete započinjati dan. Život je prepun izazova i lekcija koje trebamo savladati, na ovaj ili onaj način, i ponekad zaista nije lako suočiti se sa svime i zato budite strpljivi sa sobom i sa svojim životom. Izazov učenja novih vještina kako bi razbili svakodnevnu rutinu u kojoj smo se našli, najsigurniji je način testiranja i nadilaženja naših mogućnosti. Ponekad je potrebno izaći iz zone komfora, iz naše sigurne zone, ne bi li osvijestili naše potrebe i želje i shvatili koliko možemo i koliko smo doista sposobni. Život može biti radost i ljepota, odaberite učiniti i naučiti nešto novo za sebe i uživajte u procestu rasta i učenja.

Ne dozvolite da život prolazi pored vas i da netko drugi piše poglavlja vaše knjige umjesto vas. Potrudite se zbog sebe.

lakoca-zivljenja.hr

info@lakoca-zivljenja.hr

Foto: Frances Ha

Komentari