Napravite sami svoju zdravu čokoladu

Čokolada nas ispunjava osjećajem sreće i puni energijom, ali to vrijedi jedino za pravu čokoladu izrađenu od kvalitetnih sastojaka. Pravi organski kakao je minimalno obrađen pa zaista sadrži tvari koje se još nazivaju i ‘sretni hormoni’ i koji mijenjaju način na koji vidimo svijet. Što je najbolje od svega, ne stvara onu neutaživu želju kao konvencionalne čokolade – sirova čokolada može nas zadovoljiti i sa samo nekoliko kockica.

sirovacokolada4

PlanetBIO kakao u prahu se dobiva od kakao zrna criollo vrste, koja je najrjeđa i najskuplja vrsta kakaa na tržištu, te čini samo mali postotak u ukupnom svjetskom urodu kakaa. Njegova aroma je bogata, kompleksna i dugotrajna. Posebnost ovog kakaa je u tome što se pri izradi koriste sirova, nepržena zrna pa tako ima intenzivnu i bogatu čokoladnu aromu.

Nema ništa bolje od toga da čokoladu napravite sami! Znat ćete točno od čega se sastoji, a okuse ćete prilagoditi sebi. Dva ključna sastojka za izradu kvalitetne čokolade su kakao prah i kakao maslac. Iako se sastojci mogu razlikovati od recepta do recepta, priprema je uvijek ista…

Crna čokolada

Crna čokolada

Rastopite kakao maslac. Komadiće kakao maslaca stavite u zdjelicu i otopite na pari ili iznad druge zdjele s vrućom vodom. Dodajte ostatak sastojaka u rastopljeni kakao maslac. Poželjno je da su svi sastojci na sobnoj temperaturi kako bi čokolada bila u tekućem stanju.

Dobro promiješajte sve sastojke. To možete napraviti sa žlicom ili u blenderu dok sve nije potpuno ujednačeno. Stavite čokoladu u željene kalupe i pospite sastojcima po želji (goji bobice, drobljena kakao zrna, orašasti plodovi…) Stavite u frižider da se stisne.

Bijela čokolada

Bijela čokolada

Slijede sastojci za tri vrste čokolade:

Crna čokolada

½ šalice kakao maslaca
½ šalice kakao praha
2 žlice javorovog sirupa
1 žlica acai praha (po želji)
½ čajne žlice vanilije u prahu
Goji bobice + drobljena kakao zrna

Bijela čokolada

1/2 šalice kakao maslaca
1 žlica kokosovog ulja
2 žlice agavinog sirupa
Prstohvat vanilije u prahu

Mliječna čokolada

Mliječna čokolada

Mliječna čokolada

½ šalice kakao maslaca
½ šalice kakao praha
2 žlice kokosovog šećera
2 žlice kokosovog mlijeka
1 žlica maca praha (po želji)
• ½ žličice vanilije u prahu

Sve sastojke možete pronaći na web shopu trgovine Bio svijet (bio-svijet.hr).

Tekst i foto: Bio svijet, PlanetBIO

Komentari