Napravite savršeni zeleni smoothie

Danas malo tko ne zna što je smoothie. Preplavljeni smo slikama i receptima na društvenim mrežama, u časopisima i na portalima. Međutim, kada je smoothie zelene boje ljudi se najčešće pitaju zašto bi to uopće pili? Većini ne izgleda baš privlačno. Ali u tome i je tajna! Zeleni smoothieji su nešto što vam doslovno može pomoći da se osjećate i izgledate bolje! Prepuni nutrijenata koji pomažu u borbi protiv sezonskih bolesti, sjajan način da podignete svoju energiju i što je najvažnije – brzo i jednostavno daju vašem tijelu ono što mu treba, posebno ako ste u žurbi!

smoothiezeleni_velika

Zeleno lisnato povrće je prepuno fitonutrijenata koji će dati vašem imunološkom sustavu poticaj za pravilno funkcioniranje. Za razliku od sokova, smoothiji sadrže cijelo voće i povrće (uključujući i koru) pa tako i vlakna iz voća i povrća koja su nužna za zdrav probavni sustav. Međutim, proces blendanja odnosno miksanja, razbija vlakna (što čini voće i povrće lakše probavljivim) ali isto tako pomaže polaganom otpuštanju hranjivih tvari u krvotok, bez naglog porasta šećera u krvi.

smoothie zeleni

Smoothieji se mogu smatrati i obrokom radi količine vlakana i punoće sastojaka općenito, brže se rade od sokova i to može biti savršena zamjena za doručak, ali i međuobrok tijekom dana. Bez obzira na to što je u današnje vrijeme trend ispijanja smoothija u porastu, to zaista ne bi trebao biti samo trenutni hir. Zelene smoothije bi trebalo svakodnevno konzumirati i osjetiti ćete zaista pozitivne promjene, a možda i postati ovisnik o njima! Ne moraju biti komplicirani, slijedite ove jednostavne savjete i sigurni smo da ćete postati pravi smoothie majstor!

Baza (tekućina)
Voda
Kokosova voda
Kokosovo mlijeko
Zeleni čaj
Mlijeko od orašida (badem, konoplja, indijski oraščić…)

smoothie zeleni

Zeleno lisnato povrće
Kelj
Špinat
Zelena salata
Blitva
Potočarka ili matovilac

Voće
Kruška
Banana
Ananas
Citrusi
Bobičasto voće
Mango
Avokado
Jabuka

smoothie zeleni

Superhrana (bonus)
Chia sjemenke
Ječmena ili pšenična trava
Konopljin protein
Açai prah
Maca prah
Kokosovo ulje
Kakao prah
Vanilija prah

Iskombinirajte po jedan ili više sastojaka iz svake kategorije i sami osmislite svoj recept!

smoothiezeleni2

PlanetBIO artikle možete pronaći u trgovinama Bio svijet ili na njihovom webshopu.

Tekst: Barbara Medić
Foto: Barbara Medić, Shutterstock, Bio svijet

Komentari