Kako na prirodan način vratiti kosi živost i sjaj?

Jedan od najboljih pokazatelja dobrog zdravlja je sjajna kosa puna života. Upravo ona prokazuje neke naše loše životne navike te odražava posljedice korištenja kemijom nabijenih proizvoda za kosu, polucije i nepravilne prehrane. Srećom, slabe i oštećene vlasi u balans ponovno možemo vratiti pravilnom prehranom. Obratite li pozornost na ono što jedete, to će se automatski odraziti na vašu kosu. No, ne morate promijeniti svoj život iz temelja – već uz ovih 5 smjernica postići ćete deblju i kvalitetniju kosu punu sjaja.

1.Vitamini i minerali

Željezo i cink esencijalni su za rast kose. Željezo dovodi kisik do folikula kose, dok je cink zaslužan za njen sjaj. Kada u organizmu nedostaje jednoga ili drugoga, kosa pojačano ispada ili vlasi izgledaju sivo i beživotno. Srećom, ove temeljne nutrijente lako je uvrstiti u prehranu, budući da se nalaze u mnogo ukusnih namirnica: u grahoricama, narančama, orašastim plodovima, leći, kvinoji… Jedete li raznoliko i posvećeni ste cjelovitoj prehrani, vaše tijelo na regularnoj će bazi dobivati sve potrebne vitamine i minerale.

Sjajna kosa3

2. Proteini

Budući da je svaka vlas kose sastavljena uglavnom od proteina, jasno je da vam kosa treba upravo proteine kako bi rasla i bujala. Ako vam prehrana ne sadržava dovoljno proteina, rast kose će se znatno usporiti, a moglo bi doći i do njena pojačanog ispadanja, stoga jedite ciljano: žitarice, orasi, grah, sjemenke i lisnato zeleno povrće izvrsni su izvori proteina. Tu je i superhrana poput spiruline, koja sadrži oko 60% proteina. Umiješajte ju u omiljeni smoothie svakog jutra i uživajte u rezultatima.

Sjajna kosa

3. Zdrave masnoće

Masnoće su također važna sastavnica prehrane u postizanju sjajne kose pune života. Esencijalne masne kiseline možemo pronaći u avokadu, orašastim plodovima i kokosovom ulju. One imaju moć transformacije suhe i krhke kose u snažnu i bujnu, a osim toga njeguju je i osnažuju od samog korijena. Od izuzetne je važnosti konzumirati ove zdrave masnoće, budući da ih naše tijelo prirodno ne proizvodi.

Sjajna kosa2

4. Jabučni ocat

Raznorazni preparati koje koristimo za njegu, a zatim i styling kose, često mogu izazvati kontraefekt i djelovati da kosa naposljetku izgleda masno i mlitavo. Priuštite kosi s vremena na vrijeme tretman ‘detoksikacije’. Jabučni ocat izvrstan je prirodni proizvod za njegu kose. Pripremite ga na način da količini octa dodate jednaku količinu vode. Operite kosu šamponom i regeneratorom, kao i inače, i završite postupak ispirući kosu razvodnjenim jabučnim octom. Nemojte ga ispirati vodom, već ostavite da djeluje i očisti kosu od preostalih nakupina proizvoda. Kosa će vam prodisati i zahvaliti zdravim sjajem.

Sjajna kosa4

5. Kokosovo ulje

Na kosi također možete koristiti kokosovo ulje. Uvrstite ga u rutinu njege kose jednom tjedno, i to u formi maske, koja će preporoditi vaše vlasi. Uzmite malu žličicu kokosova ulja, pređite njime kosu sve do vrhova i ostavite da djeluje preko noći pa ga ujutro isperite. Ukoliko ne želite spavati s pakungom na kosi, čak će i tretman od 10 minuta biti dovoljan da vašu kosu učini sjajnom, elastičnom i živahnom cijeli idući dan.

Foto: Guliver/Getty Images, Shutterstock, Wildfox Couture

Komentari