Muči vas anksioznost i ne možete zaspati?

tekst prva

Koliko puta vam se dogodilo da ste jako umorni, a ne možete zaspati? Razne misli vam prolaze kroz glavu, muči vas što se dogodilo tijekom dana, brinete se kako će sutra proći poslovni sastanak. Spavanje i san omogućuju ljudima da se opuste, zaborave na probleme, da se odmore te da budu spremni za novi radni dan, no ukoliko se ne možete nikako smiriti i okrenuti misli nečemu lijepom, vjerojatno vas muči tjeskoba. Anksioznost je tjeskobno stanje u kojem je osoba zarobljena nepoželjnim brigama i mislima, napeta je i nemirna te ima osjećaj kao da će ”eksplodirati”. Donosimo nekoliko savjeta i prijedloga kako se umiriti i opustiti prije spavanja te zaspati bez razmišljanja o stresnim odlukama i problemima.

Pripremite svoje tijelo za stanje mirovanja
Moguće je da se vaš organizam i tijelo odupiru spavanju odnosno stanju mirovanja zbog toga što nisu pripremljeni za nikakvu radnju. Kako bi se u potpunosti opustili i smirili te lako utonuli u san potrebno je izbaciti negativnu energiju te misli dovesti u red. Jedan od načina za to postići je vježbanje yoge. Preporučamo pozu u kojoj ležite na leđima, a noge su vam oslonjene na zid čime ćete postići smirenost i izbacivanje negativne energije, a nećete se previše naprezati niti će vam biti naporno, iako, koju god da vježbu napravite, dobro će vam doći.

yoga tekst

Maknite od sebe elektroničke uređaje
Korištenjem elektroničkih uređaja prije spavanja i gledanje u ekrane koji zrače izaziva nisku razinu hormona melatonina. Melatonin je hormon koji regulira naš biološki sat tako što noću navodi na pospanost, a posljedica njegovog nedostatka tijekom dana je svježina i odmornost. Umjesto tipkanja po mobitelu ili pisanja maila putem računala, radije čitajte knjigu ili slušajte umirujuću glazbu.

digitaldetox4

Smirite se i odbacite negativne misli
Razno bilje, prirodni dodaci i određeni minerali i vitamini imaju pozitivan učinak na osobe koje osjećaju unutrašnji nemir. Magnezij je idealan mineral koji djeluje smirujuće i kojim ćete lakše utonuti u san. Osim njega, veliku korist možete imati i od limunovog balzama te raznih proizvoda temeljenih na bazi kamilice, magnolije ili valerijane.

Izbjegavajte kofein
Poznato je kako je kava, koja je ujedno mnogima najomiljeniji napitak, puna kofeina. On djeluje kao stimulans te tako privremeno odgađa umor i pospanost. Ako ste ovisni o kavi te vam ne može proći dan bez ovog popularnog napitka i njegovog mirisa, probajte ga izbjegavati barem prije spavanja, odnosno u večernjim satima. Dobra zamjena za kavu su zeleni čaj i topla voda pomiješana s limunovim sokom koji svojim djelovanjem smiruju živce te smanjuju negativan učinak kofeina unesen tijekom dana. 

iphone

Dišite
Pravilnim disanjem eliminirajte stres. Predlažemo sljedeću vježbu disanja kojom ćete smanjiti nervozu i napetost.
1. Stavite vrh jezika na poleđinu zubi pri vrhu usta.
2. Izdahnite kroz usta.
3. Zatvorite usta i udahnite kroz nos.
4. Zadržite dah nekoliko sekundi.
5. Izdahnite kroz usta.
6. Ponovite postupak 4 puta.

anksioznost1

Foto: @coffeenclothes, Mango, Wildfox, @society6

Komentari