Tips & tricks za jeftinija putovanja

tekst-prva-putovanje

Planiranje putovanja i organiziranje istog mnogima često zadaje glavobolju. Visoke cijene, velika udaljenost, popunjeni hoteli i nedostatak direktnih letova nerijetko ljudima predstavljaju prepreku u odlasku ne željeno mjesto. Donosimo vam nekoliko trikova kako uštedjeti prilikom putovanja te na koji način proći jeftinije čak i ako je u pitanju daleka, svjetski poznata destinacija.

Kada putovati?

Činjenica je da je većina ljudi na godišnjem odmoru tijekom blagdana i ljeta te da je mnogima upravo to vrijeme jedino dostupno za obilazak stranih država i upoznavanje različitih kultura. Tijekom tog razdoblja cijene su više nego inače tijekom godine, prisutne su gužve, a hoteli i apartmani su već odavno rezervirani. Zbog toga preporučamo da putujete u proljeće ili tijekom rane jeseni. Cijene su pristupačnije, toplo je i sunčano, a osim toga moći ćete obilaziti centar bez konstantnog zastajkivanja iza turističkih grupa.

tekst-putovanje

Avion, vlak ili bus?

Ako se vaša destinacija nalazi na drugom kontinentu, naravno da ćete putovati avionom no pitanje je možete li proći jeftinije od prvotno ponuđene cijene koja vam se prikazala na internetskoj stranici poput Skyscannera. Nemojte u polja ”From” i ”To” napisati točno polazište i odredište. Direktni letovi s poznatim aviokompanijama su najskuplji. Postoji mnogo opcija koje podrazumijevaju više vrsta prijevoza. Možda će put trajati dulje, no definitivno ćete proći jeftinije.

avion

Aviokompanija Ryanair  poznata je po cjenovno odličnim ponudama u kojoj se između ostalog nalaze jeftini letovi iz Budimpešte i Venecije za europske gradove poput Rima, Dublina, Barcelone i Atene. Tako najprije možete doći do grada iz kojeg bi letjeli vlakom ili busom (ovisno o udaljenosti i brzini) te potom direktnim letom do konačnog cilja.

Smještaj

Izbjegavajte skupocjene hotele i prostrane apartmane. U većini slučajeva su precijenjeni i koštaju više nego što bi trebali. Za sve kojima je najbitnije da je čisto, da imaju gdje provesti par noćenja te kojima nije problem ako se ne nalaze u samom središtu grada, najbolje je da smještaj pronađu putem web stranica kao što su Airbnb ili Couchsurfing.

Airbnb je najveća društvena mreža namijenjena za iznajmljivanje smještaja prema vlastitim uvjetima. Ovdje se radi o odnosu između iznajmljivača i putnika. Na stranici se nalaze ponuđeni stanovi, sobe i prostorije, a na vama je da izaberete koja vam najbolje odgovara. Ima za svakoga po nešto – od luksuznih prostora do skromno uređenih soba.

Couchsurfing nudi besplatan smještaj tako što pretragom i odabirom određenog objekta kontaktirate vlasnika, a vaša dužnost je da potom vi svoj ”kauč” ponudite nekome u vašem kraju tko se nađe u istoj situaciji kao i vi na trenutnom putovanju.

Vodič kroz putovanje

Dolazak u nepoznato mjesto istovremeno pruža avanturistički, ali i zbunjujuć osjećaj. Puno je lakše kada unaprijed znate kuda i kamo ići. Prije putovanja u knjižnici posudite turistički vodič te se detaljno informirajte o mjestu na koje idete. Tako nećete morati kupovati mapu grada ili platiti tamošnjem turističkom vodiču da vas provede kroz grad. Odredite kako će izgledati određeni dan, što ćete i kada vidjeti, koji ćete muzej posjetiti s obzirom na radno vrijeme i osobni interes, koliko ćete otprilike vremena provesti razgledavajući stare gradske jezgre, okolicu i nacionalne parkove.

putovanje-fotke

Gradski prijevoz

Stanovnici i turisti razvijenih i dobrostojećih država i gradova najčešće koriste podzemnu željeznicu, kako zbog brzine i velikih udaljenosti od jednog odredišta do drugog tako i zbog velike gužve i nervoze na cestama. Ipak, ako na primjer idete na kratko putovanje u trajanju od 4 dana u jako velike gradove, metro možda nije dobra ideja za gradski prijevoz. Osim što bi bili primorani izdvojiti veći iznos za karte budući da sigurno ne bi kupili samo jednu (osim ako kompanija ne nudi posebne turističke pakete za vikend putovanja), svo vrijeme koje možete iskoristiti za usputno razgledavanje dok putujete s jedne lokacije na drugu ste zapravo ispod zemlje. No svakako je najbrži način transporta ako vam to odgovara.

putovanje-bicikl

Ono što vam definitivno može uljepšati i olakšati razgledavanje je vožnja biciklom koja obuhvaća boravak na svježem zraku, vizualni izgled grada te rekreaciju. Također, turisti u pojedinim gradovima sve češće koriste bus Hop-On, Hop-Off koji vozi cijeli dan (možete kupiti kartu i za više dana) te vas vozi od jedne poznate znamenitosti do druge. No uobičajene gradske autobusne linije mogle bi biti najjeftiniji izbor razgledavanja, a s njima ste i najslobodniji.

Hrana

Nije potrebno doručkovati, ručati i večerati u luksuznim restoranima i fancy zalogajnicama, pogotovo ako se nalaze u samom srcu grada. Tamošnje cijene nisu prilagođene ”običnom” građanstvu već naivnim turistima i višem sloju koji su voljni izdvojiti veću količinu novca za istu kvalitetu hrane koja se može dobiti i u običnom dućanu pa stoga kupujte gotove obroke u marketima sličnim kakvi se nalaze u državi u kojoj živite. Međutim, normalno je da svako mjesto ima svoje gastro specijalitete koje vrijedi probati i okusiti novootkrivene delicije. Uštedite na uobičajenim obrocima i jelima, a novac koji vam je ostao izdvojite za egzotične i tradicionalne okuse s kojima se možda više nikada nećete susresti.

Vlatka Vidić

Foto: Creative Commons

Komentari