Kako izgraditi zdravo samopouzdanje

Mnogi od nas imaju problema s niskim samopouzdanjem koje je rezultat utisaka koje smo stekli kroz život. Imati zdravo samopouzdanje ne znači imati veliki ego, već osjećati se sigurno u vlastitoj koži, prihvaćati sve svoje nesavršenosti i nesigurnosti i imati realnu sliku o sebi. Tako nešto ne dolazi samo od sebe nego zahtijeva unošenje promjena koje će pomoći u izgradnji zdravog samopouzdanja.

samopouzdanje1

Prva promjena koju trebate savladati je da naučite reći ‘ne’. Često se događa da neke stvari činimo jer mislimo da ćemo ugoditi drugima. Stavljajući tuđe interese ispred svojih, i druge ljude stavljamo ispred samih sebe. Odredite svoje prioritete i recite ne onome što ne želite jer će tako svako sljedeće ‘da’ imati veću vrijednost, te ćete početi više cijeniti vlastito vrijeme i trud.

samopouzdanje6

Izrazite svoje stavove i mišljenja. Zadržavajući sve u sebi zapravo si govorite da vrijedite manje od ostalih. Imate glas koji se treba čuti, zato ga iskoristite kako biste pokazali drugima da ste ovdje. To ne znači da se trebate iskaliti na ljudima koji vas okružuju, nego da sljedeći put kad vas se pita za mišljenje, kada dobijete novu ideju ili kada znate bolji način za riješiti neki problem, trebate to i iskomunicirati s okolinom jer vaš glas vrijedi jednako kao i tuđi.

samopouzdanje3

Posvetite se svojim hobijima i aktivnostima u kojima uživate. Nikada ne znate što vas čeka i kada se ono što radite sa strane, u slobodno vrijeme, može pretvoriti u nešto veće. Vratite se na fakultet, upišite tečaj kuhanja, čitajte knjige, počnite svirati instrument, bavite se sportom ili krenite u školu stranih jezika. Svatko od nas ima neki talent koji ga čini posebnim, a kada krenete svoje dijeliti sa svijetom, drugi će to prepoznati i vaše samopouzdanje gradit će se iz dana u dan.

samopouzdanje5

Budite pažljivi prema sebi. Pazite što unosite u svoj organizam i hranite ga dobrim namirnicama. Budite aktivni i posvetite se tjelovježbi kako biste tijelo održali zdravim, a i rezultati koji će se ubrzo vidjeti pozitivno će utjecati na vašu sliku o sebi. Posvetite se onome što vas čini sretnima i okružite se ljudima koji vas inspiriraju i u vama bude ono najbolje. Ljubaznost i osmijeh upućen strancu na ulici ili vlastitom odrazu u ogledalu okrenut će sve na pozitivnu stranu i popraviti vašu sliku o sebi.

Foto: Pull and Bear, Shutterstock, Nike

Komentari